Rio Tinto heeft de wind mee

Rio Tinto is een Brits-Australische multinational en een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1873 toen het van de Spaanse overheid een mijnencomplex aankocht in Huelva, Spanje aan de Rio Tinto (Rode Rivier). Sindsdien zijn er vele overnames en fusies geweest en is Rio Tinto een van de grootste producenten ter wereld van ijzererts (43 procent van de omzet), aluminium (28 procent), koper, diamanten en mineralen (elk circa 10 procent). Het bedrijf heeft de afgelopen maanden veel van de steenkolenmijnen verkocht. Rio Tinto streeft ernaar om de grote afhankelijkheid van ijzererts te verminderen. Daarom zullen er ijzerertsmijnen afgestoten worden. De opbrengt zal gestoken worden in een groei van de divisie Koper & Diamanten. Rio Tinto opereert op alle continenten maar heeft voornamelijk mijnen in Australië en Canada.

Het succes van Rio Tinto is voornamelijk afhankelijk van de situatie in China. Daarnaast is het succes van een mijnbouwbedrijf afhankelijk van de rentestand.Als grootste verbruiker ter wereld van ‘hard commodity’s’ is de Chinese industrie met 45% van de omzet de belangrijkste afzetmarkt voor Rio Tinto, vooral met ijzererts. De ontwikkelingen in China, vooral van de Chinese economie, zijn daarom erg belangrijk voor de omzet- en winstontwikkeling van Rio Tinto. Het is om deze reden dat het aandeel van het bedrijf het in de tweede helft van 2018 moeilijk had (het daalde met zo’n 15%). Immers, de zorg om een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten speelde toen op en bereikte in december een hoogtepunt.

Sinds er zicht kwam op een handelsakkoord tussen beide landen zit de koers van het aandeel in de lift. De opwaartse beweging werd tevens geholpen door een grote ramp in Brazilië begin dit jaar. Daar zag concurrent Vale een dam breken van een reservoir met sterk vervuild mijnafval uit de winning van ijzererts. Omdat bij andere mijnen de situatie net zo gevaarlijk leek, werden in Brazilië diverse ijzerertsmijnen gesloten. Handelaren rekenden hierdoor op een tekort aan ijzererts in de loop van dit jaar en zetten de ijzerertsprijs hoger. Een extra versnelling van de stijging van de ijzerertsprijs volgde onlangs toen China onverwacht prima economische cijfers bekendmaakte. Volgens de inkoopmanagers groeide de Chinese economie weer na enkele kwartalen van economische krimp. Inmiddels staat de ijzerertsprijs dit jaar bijna de helft hoger. Kassa voor Rio Tinto!

Geen impact

De voor Rio Tinto goede berichten dit jaar hebben erin geresulteerd dat het aandeel dit jaar fors is gestegen. Een heuse winstwaarschuwing net voor het cijferseizoen losbarstte had vrijwel geen impact. Toch is deze wel serieus te nemen. Als gevolg van de vele schade die de tropische cycloon Veronica in Australië heeft veroorzaakt aan de haven van Cape Lambert (dat ook al getroffen werd door een grote brand in januari) verwacht Rio Tinto dit jaar aanzienlijk minder ijzererts te kunnen verschepen uit Australië. Hiermee zal de Australische export onder de eerdere voorspelling van Rio Tinto van 333 à 343 miljoen ton aan ijzererts uitkomen.

Door kostenbesparingen van miljarden dollars de afgelopen jaren en de verkoop van diverse kolenmijnen beschikt Rio Tinto over grote bedragen aan cash. Aangezien deze niet (direct) nodig zijn, wordt het merendeel uitgekeerd aan de aandeelhouders. Zo is er in 2017 en 2018 voor 4 miljard dollar aan aandelen ingekocht. Daarnaast is het dividend flink verhoogd. De dividenduitkering dit jaar is maar liefst met 96 procent gegroeid ten opzichte van die van vorig jaar. Het dividendrendement komt momenteel uit op 8,9 procent, maar dit wordt vooral veroorzaakt door een speciale extra uitkering die 7 maart plaatsgevonden heeft. Zonder deze extra uitkering bedraagt het dividendrendement ongeveer 5 procent op jaarbasis. Dat is nog steeds aantrekkelijk.

Over 2018 realiseerde Rio Tinto een 56 procent hogere nettowinst. De winstgroei werd vooral gedragen door bijzondere baten met de verkoop van mijnen. Het resultaat van de verkochte assets was dat Rio Tinto in 2018 geen schuld meer had. De netto kaspositie kwam uit op 255 miljoen dollar. In 2017 stond het bedrijf nog voor een kleine 4 miljard dollar in het rood.

Rentestand

Het succes van Rio Tinto is voornamelijk afhankelijk van de situatie in China. Daarnaast is het succes van een mijnbouwbedrijf afhankelijk van de rentestand (de hoogte van de rente bepaalt de kosten van voorraadfinanciering van de afnemer) en de kracht van de dollar (grondstoffen worden afgerekend in Amerikaanse dollars terwijl dit van de grootste afnemers niet de basisvaluta is). Zowel de rentestand (flink gedaald de laatste maanden) als de dollar (heel stabiel de laatste tijd) zijn momenteel gunstig voor Rio Tinto. De berichten dat de massale fiscale extra stimulering van de Chinese overheid de Chinese economie weer laat groeien en er zicht lijkt op een handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten lijken het aandeel verder in de kaart te kunnen spelen. Rio Tinto heeft wat dat betreft, ondanks de winstwaarschuwing veroorzaakt door cycloon Veronica, nog steeds de wind mee.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Rio Tinto in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

mei 13 06:00 2019 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen