Robotisering niet te stuiten

‘Spoedig fors banenverlies door robots’ kopte De Telegraaf onlangs. Zo blijkt dat de Robotica-sector ‘HOT’ blijft. Toch heeft de sector van kunstmatige intelligentie en robotica te maken met moeilijke marktomstandigheden. Twee belangrijke oorzaken liggen hieraan ten grondslag: de automobielindustrie en China.

Ongeveer een op de drie robots vindt z’n weg naar de automobielsector. Het zijn binnen de roboticasector de meest gecompliceerde en meest winstgevende. Naar aanleiding van de emissieschandalen en de dreiging van importheffingen deden de aandelen van autobouwers het vorig jaar echter slecht. Het gevolg was dat beleggers in robotfabrikanten eveneens voorzichtiger werden. De grootste bottleneck vormde echter de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. China is ’s werelds grootste afnemer van robots. Stegen de verkopen van robots aan China in 2017 nog met 59%, vorig jaar viel dat percentage terug naar 20.

De hoop op een goede afloop van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China geeft de sector echter vleugels. Daarnaast blijven de vooruitzichten voor de sector erg goed! China blijft naar verwachting het voortouw nemen. Drijvende krachten zijn, afgezien van een regering die er alles aan doet om wereldleider te worden op allerlei technologische gebieden, een vergrijzende bevolking en gestegen loonkosten. De afgelopen acht jaar namen de lonen in China jaarlijks gemiddeld met 9,6% toe. Voor de Chinese industrie is robotisering daardoor eerder noodzaak dan luxe. Qua robotdichtheid, het aantal robots dat per 10.000 werknemers wordt gebruikt, heeft het land nog een behoorlijke inhaalslag te maken op de meeste ontwikkelde landen. Naast de Chinese honger zie je ook het gebruik van robots in andere sectoren dan de automobielsector sterk toenemen.

De wereldwijde robot en drone markt bedroeg vorig jaar ongeveer totaal 98 miljard dollar. Dat is een stijging van 16 procent ten opzichte van een verwachte 22%. Volgens schattingen van International Data Corporation zal deze markt dit jaar met 17,6% stijgen naar 115,7 miljard dollar. China zal daarbij met 38,5 miljard dollar het grootste gedeelte van deze taart voor haar rekening nemen gevolgd door de regio Azië-Pacific (ex Japan en China) met 23,3 miljard dollar, de Verenigde Staten met 17,2 miljard dollar en Europa met 13 miljard dollar. China is in z’n eentje dus een grotere afnemer dan de Verenigde Staten en Europa samen. In 2022 zullen de wereldwijde verkopen naar verwachting uitkomen op 210 miljard dollar. Dat komt neer op een gemiddelde jaarlijkse stijging van ruim 20% vanaf nu. Positief is ook dat de handelsbetrekkingen tussen Japan en China sinds oktober vorig jaar verbeteren.

Het gebruik van medische robots in de gezondheidszorg is in de laatste zeven jaar verdrievoudigd en dat zal alleen maar toenemen. De verwachting is dat deze markt tot en met 2026 jaarlijks met 17,6% zal groeien.

De meeste robots in fabrieken zijn nog ‘dom’. Ze worden ingezet voor zware, repetitieve, saaie klussen. Dat wordt in de toekomst anders. In de fabrieken van de toekomst zullen alle machines, producten, diensten, robots in één netwerk met elkaar verbonden zijn, het industriële Internet-of-Things. 5G sensoren zullen daarbij een grote rol spelen. Het draait om het verzamelen van data, data en nog eens data. Alle data samen moet ervoor zorgen dat machines met behulp van kunstmatige intelligentie zelf beslissingen nemen; machine learning. Denk in het verlengde hiervan eveneens aan de werkwijze bij zelfstandig rijdende auto’s.

In de logistieke sector valt eveneens nog veel te winnen. Bedrijven als Amazon, Walmart en Bol.com zullen daarbij het voortouw nemen. Bijna 90% van alle handelingen in de logistieke sector gebeurt nu nog handmatig. Met behulp van slimme magazijnen en automatische uitzoek- en sorteersystemen kan veel tijd, handen en dus geld bespaard worden. Daarbovenop mogen we ervan uitgaan dat e-commerce wereldwijd hard zal blijven groeien.

Robots zijn nog lang niet uitgeleerd en het gebruik ervan zal zich snel uitbreiden. De ontwikkeling van de zelfrijdende auto is niet te stoppen. Naast de automobielsector zullen andere sectoren in toenemende mate gebruik gaan maken van robots en kunstmatige intelligentie. Een goede mogelijkheid om op deze trend in te spelen, is de tracker Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ).

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

maart 14 15:22 2019 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen