Roche aristocratisch goed

De Zwitserse farmaceut Roche kent twee soorten aandelen, stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde. De nazaten van Hoffman-La Roche hebben hun stemgerechtigde aandelen, ruim 45 procent van het totaal, gebundeld. Opgeteld bij het belang van enkele familieleden die buiten deze overeenkomst vallen, heeft de familie meer dan 50 procent van de stemgerechtigde aandelen van Roche in handen. Dit belang is verder toegenomen nu Roche eigen aandelen van Novartis (die ze aanhield als strategische belegging) heeft teruggekocht en vervolgens ingetrokken.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Nieuwe data uit onderzoeken van Roche met hun middel Ocrevus (ocrelizumab) tegen de ziekte Multiple Sclerose (MS) tonen de effectiviteit van het middel aan. Dat publiceerde de farmareus vorige week. Het middel vertraagt de progressie van de slopende ziekte. Bij 75 procent van de testgroep (629 personen) waren de fysieke handicaps van de ziekte gedurende een jaar niet verder toegenomen. Bij 70 procent van de testgroep was ook het geestelijke bewustzijn stabiel gebleven of zelfs toegenomen na een jaar. Het middel wordt inmiddels gebruikt door meer dan 225 duizend mensen wereldwijd en is goedgekeurd als medicijn in meer dan 100 landen. Helaas zijn meer dan 2,8 miljoen mensen wereldwijd getroffen door deze vreselijke ziekte. Er blijft derhalve nog genoeg te doen voor Roche. Het farmacieconcern blijft de effectiviteit van het middel verder onderzoeken de komende 4 jaar met 900 patiënten in 26 landen.

Ocrevus is een ware blockbuster voor Roche. Dat betekent dat de omzet in het medicijn groter is dan 1 miljard dollar. In de Verenigde Staten, de grootste markt, heeft het medicijn een marktaandeel van 30 procent. In het laatste kwartaal van 2021 steeg de wereldwijde omzet met 25 procent ondanks dat behandelingen op een lager pitje werden gezet als gevolg van Covid-19. Ocrevus was in 2021 voor Roche het belangrijkste medicijn in omzet gemeten. Geen enkel ander medicijn van Roche kon tippen aan de ruim 5 miljard frank omzet die dit medicijn binnen harkte. Roche doet onderzoek naar meerdere neurologische aandoeningen naast Multiple Sclerose zoals Alzheimer, Parkinson en de ziekte van Duchenne.

Medicijn

Roche aristocratisch goedHet medicijn Actemra/RoActemra van Roche is oorspronkelijk ontwikkeld ter bestrijding van de ziekte Artritis. Maar het blijkt ook een goed middel te zijn om patiënten die opgenomen zijn in verband met Covid-19 te behandelen. In diverse regio’s van de wereld, waaronder de EU, is het al toegestaan door de autoriteiten om Actemra/RoActemra in te zetten tegen corona. Sinds de start van de pandemie zijn al meer dan een miljoen patiënten effectief behandeld met het medicijn dat via een infuus toegediend wordt. Begin april heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA (Food and Drug Administration) toegezegd om het middel met voorrang en spoed te onderzoeken of er ook goedkeuring kan komen voor de Amerikaanse markt. Noord Amerika is de belangrijkste regio voor medicijnen, dus dit is een belangrijke mijlpaal voor Roche. Het middel is vooral bedoeld voor coronapatiënten die niet gevaccineerd zijn.

Roche heeft de wind goed in de zeilen dankzij de vraag naar COVID-19 tests. De diagnostische divisie van Roche die deze testen maakt, zag de omzet in 2021 met 29 procent stijgen. Intussen draagt deze divisie al 28,3 procent bij aan de totale omzet van Roche. De andere 71,7 procent werd behaald door de farmaceutische divisie. Omdat deze divisie vorig jaar wel te lijden had van de coronapandemie vanwege het uitstellen van reguliere zorg, groeide deze omzet in 2021 slechts met 3 procent tot ruim 45 miljard Zwitserse frank. Totaal kwam de omzet uit op 62,8 miljard frank, een plus van 9% tegen constante valutaprijzen. De farmaceutische divisie kon, ondanks afgelopen patenten en aanvallen van biosimilars van derden, toch groeien dankzij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Een voorbeeld hiervan is het hierboven besproken Actemra/RoActemra. De pijplijn met nieuwe medicijnen is goed gevuld. Er zitten 16 medicijnen in fase III en 14 andere medicijnen hebben fase III al doorlopen en wachten op goedkeuring van de autoriteiten.

Winst

De nettowinst steeg in 2021 met 2 procent naar 14,94 miljard frank. Per aandeel was dit een plus van 6 procent. Van deze winst per aandeel is 9,30 Zwitserse frank aan dividend betaald aan de aandeelhouders, een plus van 2,2 procent. Het betrof de 35e dividendverhoging op rij. De vooruitzichten van Roche zijn vrijwel altijd hetzelfde: men verwacht een omzet- en winstgroei van plusminus 5 procent en stelt dit gedurende het jaar naar boven bij indien mogelijk. Ook verwacht men het dividend verder te kunnen verhogen. Roche verwacht dit jaar aan biosimilars zo’n 2,5 miljard frank aan omzet kwijt te raken. Als gevolg van het einde van de coronapandemie zal de Covid-19 gerelateerde omzet ongeveer 2 miljard frank lager uitkomen. Deze verwachtingen zijn meegenomen in de outlook. Dankzij de eind vorig jaar teruggekochte eigen aandelen van Novartis steeg de winst per aandeel in 2021 met 7 cent per aandeel extra (en kwam uit op 19,81 frank in plaats van 19,74 frank). Als gevolg van het mindere aantal aandelen zal de winst over 2022 in ieder geval 88 cent hoger zijn dan wanneer de aandelen niet ingekocht zouden zijn.

Roche is een mooi defensief aandeel met een aantrekkelijk dividend en een enigszins hoge koerswinstverhouding. Als gevolg van de gevonden goede opvolgers van medicijnen die uit het patent lopen, heeft Roche nog voldoende potentie om de mooie omzet- en winsttoename van de afgelopen jaren voort te zetten.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Roche in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

mei 09 06:00 2022 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen