Rutte, neem een voorbeeld aan Scrooge

Laten we de Hanzelanden vooral niet te serieus nemen en er ook maar een grammetje economische power aan toekennen.

Auteur: Eddy Schekman, hoofdredacteur Cashcow.nl

De Hanzelanden, onder calvinistische leiding van de Nederlandse premier Rutte en zijn cententeller Hoekstra , is niet een groep van landen dat een handelsnatie probeert te vormen, wat de oorspronkelijke gedachte is van de keten van Hanzesteden, maar om de boekhoudkundige grondgedachte van de Europese Unie te bewaken en te handhaven. Het gaat dan om de begrotingsdiscipline van landen en de staatsschuld. Maar weet u waarom de staatsschuld slechts 60% van het bnp mag zijn? Nee, troost u, niemand weet het. Eigenlijk is het bepaald in de hoop om bepaalde Zuid-Europese landen buiten de Unie te houden.

Maar wat stellen de Hanzelanden voor. Het groepje blazende ganzen bestaat uit moedergans Nederland en Ierland, Denemarken, Zweden, Finland, Litouwen, Estland en Letland. Samen zijn ze goed voor een aandeel in het bnp van 14% in de Europese Unie en van iets meer dan 12% in de eurozone. Nederland heeft een aandeel in de economie van 55% in de groep Hanzelanden die de euro hebben ingevoerd en 35% van de Hanzelanden die of de euro of hun eigen valuta hebben.

Brussel mag ik meedoen

De cijfers geven aan hoe relatief klein het groepje is, maar daardoor in een neo-democratisch systeem (dus niet van de meeste stemmen gelden, maar die van de grootste schreeuwer) het voorstanders van andere ideeën behoorlijk lastig kunnen maken. Echter, Italië en Spanje zijn groter dan het groepje Hanzelanden. Als Frankrijk zich achter deze twee landen schaart, zal Duitsland met de Hanzelanden moeten samenwerken om twee blokken te vormen die qua omvang vrijwel even groot zijn. Frankrijk en Duitsland hebben dus beide een euro-joker in handen. Zij bepalen. Het is nooit anders geweest.

Rutte neem een voorbeeld aan ScroogeDe groep van Hanzelanden heeft alleen recht van voortbestaan als het bij tijd en wijle het calvinistische gewaad afschudt. Het is ook Scrooge gelukt om in het Kerstverhaal van Charles Dickens te veranderen in een gulle gever dan te volharden als een vrekkige cententeller.

Stop daarom met het verzet van coronabonds. Na het weerzinwekkende Haagse verbale verzet tegen deze vorm van Marshallplan, de terechte kritiek die daarop volgde, kwam het Haagse met de oplossing van een fonds voor medische hulp. Met een groots gebaar werd 1 miljard euro gedoneerd als een aflaat. Maar daar gaat het niet om. Het gaat maar om een ding: het afwenden van de dreiging van een depressie.

De formule voor de economie bestaat uit elementen als consumptie met een aandeel van 40% in het Nederlandse bnp, besparingen (10%), overheidsuitgaven (42%) en een verlichtend saldo op de Nederlandse handelsbalans van 11%. Door de coronacrisis zal een substantieel deel van de consumptie, de besparingen en het overschot op de handelsbalans wegvallen. Een volledige stilstand van 3 maanden zou neerkomen op een schade aan de Nederlandse economie van 15% van het oude bnp (40% + 10% + 11% = 61% * 3 maanden gedeeld door 12 maanden) ofwel ruim 140 miljard euro, maar daar staan wel verzachtende overheidsmaatregelen tegenover van steun aan het bedrijfsleven. Echter, het is – helaas – wat IMF-directeur Kristalina Georgieva zegt: “Het is erger dan de financiële crisis.” Toen kromp de Nederlandse economie met een vette 4%.

Deze Eddytorial werd eerder geplaatst in de e-Cash. Klik hier.

Lees hier het hele artikel

april 24 06:00 2020 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen