Schneider Electric; kansrijk door lange termijn trends

De strategische keuze die Schneider Electric rond de eeuwwisseling heeft gemaakt om zich te gaan specialiseren in de elektrificatie betaalt zich uit. De voortdurende transformatie en innovatie heeft ertoe geleid dat er een aantal jaar geleden een Internet of Things open standaard platform is geïntroduceerd onder de naam EcoStruxure.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Het EcoStruxure platform is het voornaamste antwoord van Schneider op de digitalisering van de economie. Met het Green Premium Program (vlaggenschip) kunnen klanten hun duurzame prestaties meten en optimaliseren. De Green Premium producten zijn voor het eerst uitgerold in 2018. Hiermee scoort Schneider heel goed op de duurzaamheidsladders. Zo werd Schneider Electric in 2021 door media- en onderzoeksbureau Corporate Knights uitgeroepen tot ’s-werelds groenste bedrijf. Bij de verkiezing van afgelopen jaar eindigde Schneider op de vierde plaats, nog steeds een bijzondere prestatie

Bod

Schneider heeft in de vorm van een openbaar bod op de aandelen van softwareontwikkelaar Aveva geprobeerd dit bedrijf volledig in handen te krijgen. Ten tijde van het initiële bod had Schneider al een belang van circa 60 procent. In eerste instantie bood Schneider 31 pond per aandeel, maar daar gingen de minderheidsaandeelhouders niet mee akkoord. Toen Schneider het bod verhoogde naar 32,35 pond per aandeel (een verhoging van zo’n 4 procent) ging men wel grotendeels akkoord. Schneider heeft inmiddels 83,5 procent van de aandelen in handen en doet daarmee het bod in cash gestand. Op basis van de verhoogde bieding heeft Aveva een waarde van 9,86 miljard pond. Aveva is één van grootste Britse softwarebedrijven. De transactie zal in het lopende kwartaal worden afgerond. De Britse regering heeft zijn fiat gegeven. Dit is nodig vanwege de National Security & Investment Act 2021.

Aveva

Aveva ontwikkelt industriële software voor grote klanten van Schneider in het Verenigd Koninkrijk zoals energiecentrales, datacenters, ziekenhuizen en de olie- en gasindustrie. Daarmee is het bedrijf erg belangrijk voor de Fransen die het Verenigd Koninkrijk als één van hun belangrijkste markten zien. Schneider Electric heeft 14 vestigingen in het land.

De cijfers over het vierde kwartaal en de jaarcijfers worden per 16 februari aanstaande verwacht. Daarom moeten we het hier doen met de trading update over het derde kwartaal. Schneider publiceerde alleen omzetcijfers, de winstcijfers volgen pas bij de presentatie van de jaarcijfers. De omzet in het derde kwartaal steeg organisch met 12 procent naar 8,78 miljard euro. Analisten mikten op 8,47 miljard euro. De omzet had nog hoger kunnen uitkomen, ware het niet dat Schneider Rusland verlaten heeft. De Russische divisie werd verkocht aan het lokale management.

Afstoten

Schneider Electric; kansrijk door lange termijn trendsDaarnaast is Schneider bezig om een aantal kleinere activiteiten af te stoten. Dit zal circa 2 miljard euro aan omzet kosten. Bij het sluiten van het derde kwartaal was er al voor ongeveer 1,5 miljard euro aan omzet verkocht. Het Franse bedrijf zei verder dat de distributieketen weer normaliseerde, bottlenecks werden weggenomen maar dat elektronische componenten nog steeds lastig te krijgen zijn.

Schneider liet verder weten dat het inkoopprogramma van eigen aandelen weer opgestart zal worden. Dit was tijdelijk stopgezet vanwege de overname van het Britse Aveva. De eerder afgegeven outlook werd bevestigd. Dit betekent dat de omzet over 2022 naar verwachting met 9 à 11 procent zal groeien en het aangepaste organische bedrijfsresultaat met 11 à 15 procent. De operationele winstmarge zal met 30 tot 60 basispunten stijgen tot 17,7 à 18 procent.

Ook maakte Schneider bekend dat het samen met Legrand en Rexel een boete heeft gekregen voor ongeoorloofde handelspraktijken in Frankrijk in 2018. Het bedrijf heeft hier 100 miljoen euro voor opzij gezet, hoewel men het niet eens met de beschuldigingen. Dus wordt er voorlopig niet betaald, maar gaat men in beroep tegen de aanklacht.

Het toenemende aandeel van hernieuwbare bronnen in het elektriciteitsnetwerk en de trend naar meer decentrale opwekking van elektriciteit, vormen een uitdaging voor het elektriciteitssysteem. Daarom zal er de komende jaren door diverse partijen fors geïnvesteerd moeten worden in elektriciteitsnetwerken. Mede hierdoor ziet Schneider de volgende positieve trends in haar eindmarkten:

Gebouwen: Ongeveer 40 procent van de totale emissie uitstoot wereldwijd komt uit gebouwen. Hier valt dus nog veel te winnen door meer te elektrificeren en te digitaliseren.

Datacenters: Investeringen in datacenters zullen de komende vijf jaar met 20 procent stijgen per jaar.

Infrastructuur: 12 biljoen dollar wereldwijd investeringen in duurzame energie (wind en zon) tot 2040.

Industrie: 97 procent van de industriële bedrijven investeren in big data en kunstmatige intelligentie. De verwachting is dat de komende jaren de investeringen zullen toenemen met 17 procent per jaar.

Reshoring: Steeds meer producenten hebben tijdens de pandemie meegemaakt dat het hebben van een productielocatie ver weg (vanwege de lage lonen) niet ideaal is. Daarom halen ze de productie (van voeding, chips, accu’s o.a.) terug naar ‘huis’. Dit betekent dat er veel nieuwe fabrieken gebouwd/gerenoveerd zullen worden die volledig moeten voldoen aan de huidige ESG-normen. Dit betekent robotisering, verduurzaming, automatisering etc. Met de goede naam op het gebied van duurzaamheid is Schneider de aangewezen partner hiervoor.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Schneider Electric in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

januari 16 06:00 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen