Stora Enso; hout is goud

Het Finse Stora Enso is één van de oudste ondernemingen van Europa, de historie gaat ruim 700 jaar terug en het begon ooit met een kopermijn in Zweden. Inmiddels maakt mijnbouw geen onderdeel meer uit van het bedrijf. Tegenwoordig is Stora Enso één van de grootste producenten van (houten/papieren) verpakkingsmaterialen. Daarnaast is het de grootste private bezitter van bosgrond en levert het hout aan de bouw en meubelindustrie en grondstof (pellets) aan de biomassa verbrandingsovens. Voorheen was Stora Enso tevens een papierproducent voor lees- en schrijfmateriaal maar dat is geen kernactiviteit meer. Alleen in België wordt de papierfabriek vooralsnog aangehouden, de rest is al of wordt nog verkocht.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Stora Enso heeft vol ingezet op duurzaamheid en is van mening dat alles wat nu gemaakt wordt van fossiele brandstoffen vervangen kan worden door materiaal van bomen. Het bedrijf investeert volop in R&D om dit voor elkaar te krijgen. Zo maakt het concern papieren rietjes en deksels. Samen met Picadeli, Europa’s grootste producent van take-away salades, heeft het de plastic verpakkingen van salades vervangen. Ook hebben de Finnen een methode uitgevonden om koolstof die gemaakt wordt van bomen te gebruiken voor batterijen en zo de koolstof gemaakt van olie (grafiet) te vervangen. De productie is inmiddels gestart en Stora Enso voorziet op termijn hier een omzet van minimaal 1 miljard euro per jaar mee te behalen. De koolstofmarkt voor batterijen groeit met 30 procent per jaar.

De omzet wordt voornamelijk in Europa gerealiseerd. Daarnaast least het concern bosgrond in China en heeft het 50/50 joint ventures in bosgrond in Brazilië/Uruguay. De vooruitzichten voor bosgrondexploitanten zijn beter dan ooit. Hout is immers in veel opzichten de duurzame grondstof voor de toekomst. Met de bossen en de houten producten is Stora Enso kampioen CO2-reductie (bossen verbruiken CO2 en in hout zit veel CO2 opgeslagen.

Hout

Stora Enso; hout is goudIn 2021 bestond de omzet voor 3,7 miljard euro uit verpakkingsmaterialen (37 procent), voor 1,8 miljard euro uit de verkoop van hout voor de bouw en meubelindustrie (17 procent), voor 1,6 miljard euro uit papier (16 procent, dit wordt in 2022 verder afgebouwd naar ongeveer 10 procent van de omzet), voor 1,5 miljard euro uit biomaterialen uit hout/cellulose zoals pulp en hygiëneproducten (15 procent) en voor 1,5 miljard euro uit Innovations zoals biologisch piepschuim, stoffen voor kleding en meubelstoffen en koolstof voor energieopslag.

Eind april presenteerde Stora Enso de kwartaalresultaten en die waren erg goed. De omzet steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 met 23 procent tot 2,8 miljard euro. Er werd 2,69 miljard euro verwacht. Het operationele resultaat kwam 53 procent hoger uit op 503 miljoen euro, waar analisten de lat legden op 451,2 miljoen euro. Het is de hoogste winst in twintig jaar tijd. De nettowinst per aandeel kwam 59 procent hoger uit op 35 eurocent. Daar waren de verwachtingen met 41 cent bij nader inzien te hoog gespannen. Beleggers hadden wat moeite met het doorgronden van de kwartaalupdate, vooral vanwege de lager dan verwachte winst per aandeel. Maar ook de outlook, ‘dezelfde operationele winst als in 2021’, ziet er in het licht van de prima resultaten in het eerste kwartaal wat voorzichtig uit.

Onlangs kwam Stora Enso wederom met een tweetal innovaties. Ten eerste maakten ze bekend een samenwerkingsverband te zijn aangegaan met het Letse Latvijas Finieris dat multiplex maakt. De houten platen die op elkaar geplakt worden, en zo multiplex vormen, worden tegenwoordig geplakt met lijm waarvan de grondstoffen zijn geleverd door Stora Enso. De lijm is milieuvriendelijk omdat die gemaakt is van bomen in plaats van olie. De ecologische footprint van het multiplex neemt hierdoor met 49 procent af zonder in te boeten op de kwaliteit.

Daarnaast is Stora Enso een samenwerkingsverband aangegaan met het Zweedse Modvion dat windmolens maakt van hout. Stora Enso levert het hout. Een eerste windmolen is inmiddels al in bedrijf. Dit proefexemplaar is slechts 30 meter hoog, maar de ambitie is om windmolens te maken van 150 of 200 meter hoog net als de stalen varianten. Houten windmolens, waarvan per eenheid product het hout sterker is dan staal, hebben een aantal voordelen ten opzichte van de stalen exemplaren die nu gebruikt worden.

Duurzamer

Ten eerste is het productieproces veel duurzamer. Zoals gezegd onttrekt hout CO2 aan de atmosfeer en komt er bij de productie van staal juist zeer veel CO2 vrij. Tevens kan het hout van de molen aan het einde van zijn levensduur worden hergebruikt. Dit is bij de stalen variant veel minder het geval. Ten tweede worden de houten molens modulair opgebouwd, wat bij de stalen tegenhangers niet het geval is. Daardoor wordt het transport veel gemakkelijker en kost dit minder brandstof. Het derde voordeel is dat de houten windmolens gelijmd worden terwijl voor de stalen varianten heel veel stalen bouten nodig zijn. De samenwerkende bedrijven gaan ervan uit dat ze dit jaar al de eerste houten windmolens nog zullen verkopen.

Een risico voor beleggers in Stora Enso zou kunnen zijn dat veel bezittingen zich niet alleen in Zweden, maar ook in Finland aan de grens met Rusland bevinden. De bezittingen in Rusland, twee houtzagerijen en bosgrond, worden verkocht aan het lokale management. Afgelopen 16 mei maakte Stora Enso bekend ook de drie fabrieken voor verpakkingsmaterialen in Rusland te hebben verkocht aan het lokale management. Deze desinvesteringen zullen geen materiële gevolgen hebben voor de omzet en winst van het bedrijf. De activiteiten in Rusland waren zo’n 3 procent van de omzet.

Stora Enso is een mooi defensief aandeel met een aantrekkelijk dividend van 3,1 procent en een acceptabele koerswinstverhouding van 11,5. Voor het verhogen van de duurzaamheid van een beleggingsportefeuille is dit aandeel bij uitstek geschikt. De activiteiten van Stora Enso verbruiken CO2 in plaats van dat deze geproduceerd worden. Stora Enso speelt actief in op trends om de wereld te verduurzamen met innovatieve producten en verdient daar geld mee.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Stora Enso in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

juni 06 06:00 2022 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen