Toekomstige recessie VS ?

Hoewel recent de economische groei in de VS omhoog is bijgesteld naar een groei van 4,2 % op jaarbasis, begint een aantal beleggers zich zorgen te maken over de economie in de VS. De reden is dit keer niet een tweet van president Trump of slechte winkelverkopen, maar de zogenaamde inverse rentestructuur. In deze column zal ik bespreken wat dit nu precies inhoudt en of we ons hier zorgen over moeten maken.

Rentestructuur

Voordat ik in zal gaan op de vraag of we ons zorgen moeten maken over de zogenaamde inverse rentestructuur is het zinvol om eerst uit te leggen wat hiermee bedoeld wordt. In een rentestructuur wordt in een grafiek de hoogte van een rente weergegeven gegeven een bepaalde looptijd. De rentegrafiek bestaat dan uit verschillende rentestanden waarbij de looptijd varieert van zeer kort (enkele weken / maanden) tot zeer lang (vaak de 30-jaars rente).

Toekomstige recessie VS ?

Normaliter geldt dat de lange rente hoger is dan de korte rente. Beleggers die hun geld lang uitlenen, willen hier meestal een hogere rentevergoeding voor ontvangen als gevolg van het extra risico dat zij lopen. Er kan immers gedurende de langere looptijd van alles gebeuren, waarbij de toekomstige inflatie vaak als grootste risico wordt gezien. De toekomstige inflatie zorgt er voor dat je met het bedrag dat je nu uitleent in de toekomst minder kunt besteden. Om hiervoor gecompenseerd te worden, eisen beleggers een risicovergoeding in de vorm van een hogere rente.

Inverse rentestructuur

Het lijkt er op dat in de VS er nu een relatief zeldzame en mogelijk verontrustende situatie aan het ontstaan is, te weten een inverse rentecurve. Hierbij is de korte rente hoger dan de lange rente. Obligatiebeleggers gaan er vanuit dat de inflatie in de (verre) toekomst lager zal zijn dan de inflatie de komende maanden. Een lage inflatie gaat bijna altijd gepaard met een economische recessie waarin producenten gedwongen worden hun prijzen te verlagen om alsnog hun goederen te verkopen. Zoals uit onderstaande grafiek blijkt, is het verschil tussen de lange en korte rente in de VS al sinds eind 2013 aan het dalen. Op dit moment is de lange rente (10-jaars) nog slechts 9 basispunten hoger dan de korte rente (2-jaars).

Toekomstige recessie VS ?

De voornaamste reden dat het verschil tussen de lange en korte rente in de VS aan het dalen is, en nu bijna negatief dreigt te worden, is dat de korte rente sterk aan het stijgen is door de renteverhogingen van de Centrale bank en de lange rente slechts beperkt is toegenomen.

Voorspeller van recessie

In het verleden bleek dat voordat er een recessie kwam in de VS de rentecurve steeds negatief was. Dit zou er op kunnen duiden dat een negatieve rentecurve een goede voorspeller is van een toekomstige economische recessie. Wel dienen beleggers zich te realiseren dat hoewel er een verband tussen de negatieve rentecurve en een mogelijke toekomstige recessie is, dit geen causaal verband is. De recessie wordt namelijk niet veroorzaakt door deze negatieve rentecurve. Kijken wij bijvoorbeeld naar de consumentenbestedingen in de VS, dan is er wel degelijk een direct (lees causaal) verband tussen deze bestedingen en de economie. Hoe meer consumenten besteden, hoe hoger de economische groei en vice versa. De rentecurve is geen macro-economische grootheid, maar zegt iets over hoe de Fed en de obligatiebeleggers denken over de toekomstige inflatie en economische groei en welke rentevergoeding zij daarbij juist vinden.

Maar ondanks dat er geen causaal verband is, is een negatieve rentecurve wel een duidelijk signaal. Zoals gezegd, elke recessie werd vooraf gegaan door een negatieve rentecurve. Voor de goede orde, het is ook voor gekomen dat de rentecurve invers werd, waarbij er geen economische recessie volgde.

Zorg, maar geen paniek

Mede door de belastingverlagingen van Trump laat de Amerikaanse economie mooie groeicijfers zien. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de Amerikaanse economie met 4,2 %. Kijken we naar de komende maanden, dan zijn er nauwelijks macro-economische cijfers die duiden op een economische recessie. De werkgelegenheid en de lonen nemen toe, zowel het consumenten- als het producentenvertrouwen is nog steeds hoog en de winstmarges van ondernemingen blijven op peil. Hoewel het waarschijnlijk is dat de economische groei in de VS de komende kwartalen iets lager zal uitkomen dan nu, laten de cijfers ons wel zien dat een aanstaande recessie op korte termijn niet waarschijnlijk is.

Daarnaast is op dit moment de rentecurve nog niet negatief (zie grafiek). Maar laten wij er eens vanuit gaan dat dit binnenkort wel gaat gebeuren. En laten wij er ook eens vanuit gaan dat de inverse rentecurve ook deze keer helaas een juiste voorspeller van een toekomstige recessie is. Zelfs in dit geval hoeven beleggers zich op korte termijn nog geen al te grote zorgen te maken. Het blijkt namelijk dat de recessie gemiddeld pas anderhalf jaar nadat de rentecurve negatief is geworden, plaatsvindt. Een aangezien de aandelenbeurzen circa 6 tot 12 maanden vooruitlopen op de toekomstige economie, zou dit betekenen dat de komende maanden de beurzen nog geen recessie inprijzen en dus op peil zouden blijven.

Wat ons betreft doen beleggers er verstandig aan vooralsnog niet in paniek te raken mocht de rentecurve inderdaad negatief worden. Net zoals altijd blijft het wel zaak de bedrijfscijfers en de macro-economische cijfers goed te monitoren.

Lees hier het hele artikel

september 11 16:04 2018 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen