Trane Technologies beleeft met airco’s aangename winter

Met de Amerikaanse Senaatsverkiezingen van afgelopen week is het steunpakket van 900 miljard dollar weer op de achtergrond geraakt. Er zitten toch veel elementen in verstopt die de krantenkoppen niet halen. Zo is er bijvoorbeeld ruim 80 miljard dollar gereserveerd voor onderwijs. Dat staat toch in scherp contrast met Nederland, dat nauwelijks extra aan onderwijs uitgeeft. De tekst van het pakket wijst ook in het bijzonder op luchtkwaliteit binnen gebouwen en daar komt Trane Technologies bij kijken.

Auteur: Robbert Manders, marktanalist bij IG

Trane Technologies is een Amerikaans beursgenoteerde fabrikant van HVAC-systemen. HVAC is een Engelstalige term die staat voor verhitting, ventilatie en airconditioning. De $13mrd omzet van Trane komt voor 61% voor rekening van commerciële HVAC (voor bedrijven, scholen, ed.), waarvan de overgrote meerderheid van de verkopen aan klanten in de VS is. Trane is een van de best presterende bedrijven in de sector en weet al jaren harder te groeien dan de concurrentie. Daarnaast hebben hun systemen een energiezuinig profiel, waardoor het bedrijf is opgenomen in verschillende duurzaamheidsindices. Naast HVAC levert het bedrijf ook trailers voor gekoeld transport.
Nu is er een duidelijk thema rond luchtkwaliteit door COVID-19. In de zomer waren het nog particulieren die hun airco thuis vervingen, maar nu verschuift de aandacht richting werkplekken en openbare gebouwen. Bedrijven verbeteren hun systeem graag om hun imago naar buiten toe als verschaffer van een veilige werkplek op te vijzelen en ook om werknemers over te halen om vanuit kantoor te werken. Daarbij is het te verwachten dat luchtkwaliteit in gebouwen dankzij deze pandemie nog een aantal jaren ‘hot’ zal blijven.

Prijsverhogingen

Volgens een gespecialiseerde website heeft Trane in september al prijsverhogingen van 6% voor commerciële installaties bekendgemaakt die in november al ingingen. Dezelfde website melde vervolgens in november dat de prijzen van Trane in 2021 met 8% zouden stijgen. Dit is een duidelijk geval van sterk prijsmomentum. Dit prijsmomentum kan niet bestaan zonder sterke onderliggende vraag. Het is een indicator dat de marges stijgen terwijl de productie ook op volle kracht draait en dat is goed nieuws voor de winstgevendheid van het bedrijf.

Profiteren van schoolgeld

Trane Technologies beleeft met airco’s aangename winterNu terug naar het nieuwe steunpakket. Er zijn zo’n 97.000 openbare (basis en middelbare) scholen in de VS en die zouden samen 55 miljard dollar kunnen verdelen. Het gaat dus om grofweg een half miljoen per school. Het eerste doel in de samenvatting van de wet is het repareren en verbeteren van HVAC-systemen om de luchtkwaliteit op scholen te verbeteren. Het tweede doel is om leerachterstanden aan te pakken die ontstaan zijn door de coronacrisis. Voor andere doelen mag het geld niet worden aangewend.

Gegeven de universele aard van schooldirecties is het vrij waarschijnlijk dat ze deze gelegenheid aangrijpen om de HVAC-systemen van hun gebouwen te vernieuwen en hier komt Trane in beeld. Nu heeft Trane een zeer hoog (dubbelcijferig) marktaandeel in de markt voor commerciële HVAC. Stel nou dat 10% van de scholen slechts $20.000 uitgeeft aan upgrades bij Trane, dan is die $2mrd goed voor 15% van de jaarlijkse omzet. Daarbij geeft het een sterke boost voor de marges, aangezien veel fabrikanten zullen kampen met capaciteitstekorten en prijzen moeten verhogen.

De katalysator

Over ongeveer drie weken komt Trane met jaarcijfers. Dit is het moment waarop het bedrijf de uitgebreide cijfers uit de doeken doet over het afgelopen jaar. Maar het gaat ook een vooruitzicht voor 2021 bekendmaken en dat vooruitzicht kan aanmerkelijk profiteren van het pakket voor onderwijs. Belangrijk is dat het aandeel maar matigjes op reageerde toen dit pakket werd bekendgemaakt en aangenomen. Het kan dus het zetje zijn voor Trane’s outlook voor 2021 dat de markt echt enthousiast maakt.

Er is nog een signaal dat er ruimte is voor positieve verrassingen. De consensus winst per aandeel voor het vierde kwartaal van 2020 ligt met zo’n 90 dollarcent nog 20% onder de winst van een jaar eerder. Dat geeft nog meer ruimte voor aandeelhouders van Trane om een aangename winter te beleven.

Lees hier het hele artikel

januari 11 06:00 2021 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen