Uitdagende tijden voor Randstad

Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad, bracht in 1960 zijn allereerste uitzendkracht achter op de fiets naar haar werk. Zo zorgde hij er hoogstpersoonlijk voor dat zij precies wist waar de nieuwe werkplek van deze uitzendkracht was én dat de persoon in kwestie daar op tijd zou arriveren. Sinds 2007 staat het aandeel Randstad genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Het is het jaar waarin Randstad en Vedior de krachten bundelden.

De arbeidsmarkt is volop in beweging. De grote trends die achter die beweging zitten zijn overal om ons heen te zien. Vergrijzing, globalisering, technologische ontwikkelingen en social media. Mensen denken tegenwoordig heel anders over werk en carrière dan vorige generaties. Niet iedereen wil een vaste baan voor het leven.

Het resultaat hiervan is dat de behoefte aan flexibele oplossingen voor werk en werken steeds verder toeneemt. Dit geldt voor lager en hoger opgeleiden, tijdelijke en vaste banen, grote en kleine bedrijven. De markt voor HR-dienstverlening blijft op langere termijn sterk groeien.

Randstad is een pionier (geweest) op deze markt. Sinds de oprichting is de uitzendorganisatie uitgegroeid tot een van de grootste HR-dienstverleners in de wereld. De missie van Randstad is om de wereld van arbeid verder te ontwikkelen. Dit wordt gedaan voor iedereen die met werk te maken heeft. Denk daarbij aan klanten, kandidaten, medewerkers en de maatschappij als geheel.

Uitdagende tijden voor RandstadOnlangs presenteerde Randstad de cijfers over het tweede kwartaal. De autonome omzetdaling bedroeg 25,2 procent. Dit is aanzienlijk minder slecht dan waarop analisten (- 33,2 procent) vooraf hadden gerekend. Het bedrijfsresultaat is uitgekomen op 67 miljoen euro. Dat was zelfs verrassend beter dan het verlies van 33 miljoen euro waarop analisten hadden gerekend. Het nettoresultaat was wel negatief (minus 57 miljoen euro). Er is een boekhoudkundige afschrijving gedaan op een deelneming in de Verenigd Koninkrijk omdat er rekening wordt gehouden met de Brexit aan het einde van dit jaar.

In april kwam de omzetdaling nog uit op 30 procent, in mei werd er een min van 25 procent in de boeken gezet en in juni kwam de afname uit op 21 procent. Hoopgevend is de verdere stijging van de omzet in de eerste twee weken van juli. De groei van de omzet werd gerealiseerd in de callcenters, dataservice, online dienstverlening en gezondheidszorg. Er was vanwege het coronavirus sprake van een omzetdaling in de sectoren; reisindustrie, hospitality, winkels en luchtvaart. De automotive-branche was al zwak voor het uitbreken van het coronavirus. Men begon in die sector in Duitsland al in de tweede helft van 2018 met het ontslaan van mensen.

In de toelichting op de kwartaalcijfers meldde Randstad dat van alle Nederlandse uitzendkrachten die door de coronacrisis werkloos werden inmiddels tweederde weer aan het werk is. Randstad heeft gebruik gemaakt van de eerste ronde steunpakketten van de Nederlandse overheid voor de doorbetaling van het loon voor 26.000 arbeidskrachten. Dit betekent dat Randstad dit jaar geen dividend uitkeert. De sterke stijging van de vrije kasstroom naar 530 miljoen euro voedt de hoop bij beleggers op toekomstige kapitaaluitkeringen.

Ondanks het herstel van de omzet in de afgelopen maanden houdt Randstad bij de prognoses voor de rest van het jaar nog een slag om de arm omdat de algehele economische situatie onzeker blijft. Wel ziet men dus voorzichtige tekenen van herstel. Belangrijk is verder dat Randstad een grote rol kan spelen in de transitie naar een meer digitale economie. Niet alleen hebben bedrijven behoefte aan anders opgeleid personeel, maar ook zijn er bedrijven die juist veel nieuwe mensen nodig hebben, denk aan de Amazon’s van deze wereld. Dit biedt een gunstig perspectief voor de resultaten in het lopende kwartaal.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Randstad in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

augustus 17 06:00 2020 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen