Waarom krijgt Deutsche Post een 7

Hoewel het aandeel zelden in het lijstje grootste stijgers of grootste dalers voortkomt, kan het Duitse Deutsche Post (DPW) wel degelijk een interessante aanvulling voor uw portefeuille zijn. In deze column ga ik nader in op het bedrijf en zal uiteraard het aandeel weer voorzien van een rapportcijfer.

Deutsche Post

Deutsche Post is qua omzet de grootste logistieke dienstverlener ter wereld en opereert via 4 verschillende divisies, waarbij de postdivisie de grootste is.

Waarom krijgt Deutsche Post een 7

Zoals verwacht mag worden staat de omzet van het bezorgen van traditionele post ook bij DPW al jaren onder druk. In tegenstelling tot sommige concurrenten is Deutsche Post echter wel in staat dit voor een deel op te vangen met de enorme groei in het bezorgen van pakketjes die mensen bestellen via internet (online winkelen). Vorig jaar vervoerde DPW ruim 10 % meer producten die mensen bij online winkels hadden gekocht. De Express divisie, het vervoeren van post en pakketten die snel op de plaats van bestemmingen dienen te zijn, blijft profiteren van de aantrekkende wereldwijde economische groei. De divisie vrachtvervoer houdt zich bezig met het transporteren van goederen over rails, weg, lucht en zee. De divisie logistieke dienstverlening biedt ondernemingen oplossingen aan op het gebied van planning, opslag en transport.

Cijfers DPW

De wereldwijde aanwezigheid van Deutsche Post, de aantrekkende economie alsmede het feit dat DPW goed weet te profiteren van de toename in online winkelen, heeft er voor gezorgd dat DPW mooie cijfers weet te behalen en dat ook de verwachtingen positief zijn.

Waarom krijgt Deutsche Post een 7

Bron: Reuters

Het bedrijf weet al jaren haar omzet te verhogen bij een gelijkblijvende marge (circa 5 %). Een stijgende omzet in combinatie met een gelijkblijvende marge, zorgt er voor dat de winst stijgt. In 2015 werd er een winst behaald van € 1,22 per aandeel. In twee jaar tijd wist het bedrijf dit te verdubbelen. Analisten gaan er vanuit dat DPW ook de komende jaren een degelijke winstgroei weet te realiseren. De toenemende winst zorgt er ook voor dat het bedrijf steeds meer dividend kan uitkeren. Bij een huidige aandelenkoers van € 36,97 bedraagt het dividendrendement 3,1 %.

Vooruitzichten

De vooruitzichten van de sector zijn wisselend. De aantrekkende economie alsmede de enorme toename van het online winkelen zorgt er voor dat de express en de e-commerce divisies het voorlopig uitstekend zullen blijven doen. De omzet en de marge van het bezorgen van de traditionele post zal onder druk blijven staan. Tevens is Deutsche Post met een veelbelovende activiteit bezig. DPW heeft voor haar bezorgers een zeer goedkope elektrische auto ontwikkeld. Ik denk dat deze goedkope elektrische auto tot een enorm succes kan leiden en wellicht op termijn zelfs een beursgang kan opleveren. Het feit dat Amazon wellicht zelf haar pakketten gaat vervoeren is daarentegen weer een minpunt.

De degelijke uitgangspositie van DPW heeft er wel voor gezorgd dat vorig jaar het aandeel hard steeg, waardoor ook de waardering is opgelopen. De verwachte koers/winstverhouding bedraagt op dit moment 15,5. Historisch gezien heeft DPW een koers/winstverhouding van 12.

Score: 7 punten

In onderstaande tabel heb ik mijn eindoordeel over Deutsche Post afgebeeld. Ik geeft het aandeel 7 punten waarbij de maximale score 10 punten bedraagt. Niet slecht, maar ook zeker niet uitmuntend. Gewoon, Duitse degelijkheid. Volgens Reuters behaald DPW een ESG-score van 88 %.

Waarom krijgt Deutsche Post een 7

Lees hier het hele artikel

maart 21 09:04 2018 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen