Wat het slimme geld niet weet

Veel mensen kochten in 2021 aandelen om de afname van de pandemie en de heropening van de economieën te vieren.

ETFs laten dit verhaal goed zien. Volgens ETFGI bedroeg de wereldwijde instroom in ETFs dit jaar tot en met augustus $ 834 miljard. Dat is meer dan de instroom van $ 762 miljard over heel 2020.1

Maar nu aandelen naar recordhoogten zijn opgestuwd, bespeur ik toch dat er iets van nervositeit begint te heersen. Beleggers vragen me of ze misschien hun aandelen moeten verkopen. Wordt het nu niet tijd om winst te pakken? De MSCI World Index van belangrijkste aandelen is bijna verdubbeld ten opzichte van het dieptepunt in maart 2020 toen corona zorgde voor grote onrust op de markten.

Het is lastig om daar een duidelijk antwoord op te geven. Zelfs het slimste geld zit vaak op het verkeerde spoor. Voor het grootste deel van 2021 is de gangbare visie dat er met de huidige lage rentes geen alternatieven zijn voor aandelen. De hoge aandelenkoersen zijn dus goed te verklaren. En er is nog ruimte voor verdere stijgingen.

Veel van ‘s werelds grootste bedrijven hebben onlangs enorme winsten gerapporteerd, wat goed past bij de levendigheid van de markten. Bovendien hielden dergelijke koersstijgingen op de aandelenmarkten in het verleden vaak veel langer aan dan velen voor mogelijk hielden.

Toch is voorzichtigheid op zijn plaats. Deze week werd op basis van een enquête van Deutsche Bank onder meer dan 550 marktprofessionals voorspeld dat de markten tegen het eind van het jaar te maken krijgen met een daling van 5% tot 10%.2

Dansen met stieren en beren
Voor gemiddelde beleggers betekent dit volgens mij dat ze met zowel de stieren als de beren moeten dansen. Met andere woorden: houd vast aan je beleggingen, probeer niet om de markt te timen en vertrouw op de opwaartse trend die er over de lange termijn altijd al is geweest (hoewel die voor de toekomst uiteraard niet kan worden gegarandeerd).

Klik hier voor grafische voorbeelden

Lees hier het hele artikel

september 20 07:11 2021 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen