Wolters Kluwer lijkt abonnement op goede cijfers te hebben

Wolters Kluwer is een informatieleverancier gespecialiseerd in wetgeving, belastingen, educatie, gezondheid en wetenschap. De klanten bestaan uit artsen, accountants, juristen en professionals op het gebied van fiscaliteit, financiën, risicobeheer, compliance en regelgeving. Het bedrijf is in 1987 ontstaan door een fusie van uitgeverijen Kluwer en Wolters-Samson. De marktkapitalisatie bedraagt ruim 27 miljard euro en over 2021 realiseerde Wolters Kluwer een omzet van 4,7 miljard euro. Nancy McKinstry leidt het bedrijf sinds 2003.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

McKinstry staat ook wel bekend als de best betaalde CEO uit de AEX. De performance van het aandeel Wolters Kluwer heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Zo realiseerde Wolters Kluwer over de afgelopen tien jaar een rendement van 24,90 procent gemiddeld per jaar, inclusief herbelegde dividenden. Voor de goede orde, de AEX bleef hier met 11,3 procent gemiddeld per jaar behoorlijk bij achter. Terwijl de index het toch ook niet slecht heeft gedaan in deze periode.

Expert

Zoals gezegd levert Wolters Kluwer informatie- en data-analysesystemen aan juristen, fiscalisten, accountants en medici. Het bedrijf zet steeds meer in op expert solutions, intelligente informatie en data die bedrijven en organisaties ondersteunen om betere beslissingen te nemen. De expert solutions maken inmiddels 56 procent uit van de omzet. De klanten van het bedrijf bewegen zich steeds meer richting digitaal en cloud. Wolters Kluwer is onderverdeeld in vier verschillende divisies: Tax & Accounting, Health, Governance en Legal. Tax & Accounting groeit het snelst, het afgelopen kwartaal met 9 procent. De andere drie divisies groeiden met 6 procent. Tot voor kort bleef Legal achter bij de rest, maar dat is recent bijgetrokken. Steeds meer juristen schakelen nu ook over van papier naar de software van Wolters Kluwer.

Maar liefst 81 procent van de omzet is van terugkerende aard, dat wil zeggen het wordt gerealiseerd uit abonnementen. De omzet afkomstig van eenmalige transacties is goed voor 19 procent. Wolters Kluwer wordt nauwelijks gehinderd door de wereldwijde verstoring van productie- en transportketens. Werken met data blijkt een voordeel. Ook het thuiswerken tijdens de pandemie bleek geen onoverkomelijk bezwaar.

Snelle groei

Wolters Kluwer lijkt abonnement op goede cijfers te hebbenWolters Kluwer heeft een halfjaar van snelle groei achter de rug. Sneller dan het bedrijf zelf had ingeschat. Daarom werden bij de publicatie van de halfjaarcijfers de verwachtingen voor de rest van het jaar naar boven bijgesteld. Aandeelhouders delen in de voorspoed door een verhoging van het aandelen inkoopprogramma, van 600 miljoen naar 1 miljard euro. De omzet groeide met 7 procent naar 2,6 miljard euro in de eerste zes maanden. De operationele winstmarge steeg van 25,3 naar 28,2 procent. De winst per aandeel steeg met 23 procent. Voor de winst per aandeel worden mid-to-high-single digits verwacht, dat is een opwaartse bijstelling van de eerdere mid-single digits. Beleggers reageerden begin augustus positief op deze resultaten met een koersstijging van drie procent.

De omzet wordt voor een groot deel in dollars behaald. Daar heeft Wolters Kluwer in de afgelopen periode van geprofiteerd. Het bedrijf rekende met een dollar van 1,18, terwijl de koers momenteel iets boven pari noteert. Wolters Kluwer heeft besloten het valutarisico niet af te dekken. Mede om deze reden kan gesteld worden dat Wolters Kluwer wellicht nog te voorzichtig is wat betreft de schattingen voor de rest van het jaar. Het bedrijf wordt niet geraakt door de energiecrisis of de gestegen inflatie en kan de gestegen kosten eenvoudig doorberekenen aan de klant.

De sterke resultaten hebben mede geleid tot een afname van de netto schuld van 9 procent tot 2,2 miljard euro. Dat komt neer op een netto schuld/ebitda ratio van 1,3. Dat is ruim onder de doelstelling van 2,5. Het bedrijf beschikt over de financiële ruimte om eventuele overnames te kunnen doen of extra uitkeringen te doen aan de aandeelhouders. Zo werd het aandeleninkoopprogramma uitgebreid. Wolters Kluwer koopt 3,6 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen in. Wanneer het huidige dividendrendement van 1,6 procent daarbij wordt opgeteld betekent dat een stroom van ruim 5 procent richting aandeelhouders.

Wolters Kluwer was de afgelopen tien jaar een outperformer op de beurs. Ook dit jaar rendeert het aandeel beter dan de AEX. Op basis van een verwachte 3,83 euro per aandeel voor 2022 bedraagt de koerswinstverhouding nu 27. Een sterke balans, gestage omzet- en winstgroei en een defensief karakter maken dit aandeel tot een mooie belegging in deze onzekere tijden. Feit is echter wel dat Wolters Kluwer net een mooie rit achter de rug heeft sinds de marktbodem van half juni. Het opwaarts potentieel voor de korte termijn is daarmee wel enigszins afgenomen.

Auteur heeft privé geen positie in het aandeel Wolters Kluwer, cliënten van Fintessa evenmin.

Lees hier het hele artikel

september 12 06:00 2022 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen