‘Wondermiddel’ Sanofi heeft nog veel potentieel

Het Franse Sanofi is één van de grootste farmaceuten ter wereld. Het heeft de hoofdzetel in Parijs, maakt deel uit van de CAC40 en er werken zo’n 104.000 mensen. Het concern maakt geneesmiddelen voor mensen, dieren en vaccins. Sanofi is in 1973 gesticht als afsplitsing van Elf Aquitaine dat tegenwoordig TotalEnergies heet. Sinds dat jaar is L’Oréal de grootste aandeelhouder (ETF-uitgevers als BlackRock niet meegerekend) van Sanofi. Dat concern bezit momenteel nog ongeveer 9,4% van de aandelen.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Sanofi is een echt waarde aandeel. Sanofi verhoogde bij de presentatie van de jaarcijfers het dividend wederom. Het was de dertigste verhoging op rij en daarmee is het bedrijf een echte dividendaristocraat. Het dividend over 2022 bedraagt 3,56 euro, een verhoging van 7 procent. De yield komt daarmee uit op 4 procent.

Zoals gebruikelijk voor farmaceuten is de Verenigde Staten de belangrijkste markt. Sanofi realiseert hier ruim 40 procent van de omzet. Europa is goed voor ongeveer 25 procent. Dupixent is het belangrijkste product van de Fransen. Het is een medicijn tegen bepaalde vormen van eczeem, slokdarmontstekingen en tegen astma. De verkopen van dit middel, dat sinds 2017 is goedgekeurd, kwamen vorig jaar uit op 8,3 miljard euro, een plus van 3 miljard euro, ofwel 43,8 procent. Analisten verwachten dat de top van de verkopen op circa 13 miljard euro per jaar zal kunnen uitkomen. Dat houdt in dat er nog een groei te verwachten is van ruim 50 procent.

Het afgelopen kwartaal was Dupixent goed voor 22 procent van de omzet van Sanofi. Het middel is zeker nog voor 6 à 7 jaar gepatenteerd, net als alle overige medicijnen van Sanofi. Hier zijn dan ook geen zorgen bij de farmaceut, de komende jaren zal de omzet alleen maar groeien. Toch willen de Fransen hun ‘pijplijn’ wel gevuld te houden. Daarom wordt er fors geïnvesteerd in R&D. Je moet immers het dak repareren als de zon schijnt. Tevens deed het concern onlangs een spectaculair bod op het Amerikaanse biotechbedrijf Provention Bio ter hoogte van 2,9 miljard dollar in cash. Sanofi en Provention Bio werken al langer samen in de ontwikkeling van medicijnen tegen auto-immuunaandoeningen. Het belangrijkste product is Tzield, dat de ontwikkeling van diabetes type 1 vertraagt. Het bod was 270 procent boven de laatste slotkoers van Provention Bio.

Medicijnen

‘Wondermiddel’ Sanofi heeft nog veel potentieelSanofi maakt medicijnen voor de behandeling van veel ziekten, waaronder tegen kanker. Wel werd vorig jaar de ontwikkeling van een medicijn tegen borstkanker gestaakt wegens tegenvallende resultaten. Het bedrijf maakt ook medicijnen tegen diabetes, waaronder Lantus. Dit medicijn wordt in de Verenigde Staten sinds kort met hoge korting verkocht. Het middel kan daardoor voorgeschreven worden voor 35 dollar per patiënt, een korting van 78 procent en ver onder de prijsgrens die de FDA wenselijk acht.

De cijfers over het vierde kwartaal lagen licht onder de analistenverwachtingen. De omzet steeg met 7 procent naar 10,7 miljard euro. De winst per aandeel steeg met 24 procent naar 1,71 euro. Sanofi had veel profijt van de sterke dollar. Tegen constante wisselkoersen bedroeg de groei van de winst per aandeel 17,1 procent. De operationele winst steeg met 13,3 procent gecorrigeerd voor valuta-effecten. Sanofi is heel voorzichtig met de outlook voor 2023. Het bedrijf geeft alleen verwachtingen af over de winst per aandeel. Men verwacht dit jaar een groei van 2 à 5%, maar deze groei zal waarschijnlijk geheel verdampen als gevolg van negatieve valuta-effecten (een zwakkere dollar).

Koersdaling

In augustus vorig jaar daalde Sanofi in twee weken tijd met 15 procent op het bericht dat maagzuurremmer Zantac vervelende bijwerkingen zou hebben. Sanofi verkocht dit medicijn tussen 2017 en 2019 en realiseerde daarmee een totale omzet van slechts 320 miljoen euro. De waardedaling van het bedrijf op de beurs met ruim 20 miljard euro staat in geen verhouding tot de mogelijke boete. De verkopers van Zantac hebben ongeveer 175.000 claims ontvangen, vooral in Florida en Californië. Ongeveer 50.000 claims werden in december door een Amerikaanse rechter onterecht verklaard door een gebrek aan bewijs. Een eerste rechtszaak over de resterende claims zou plaatsvinden in Californië afgelopen februari. De rechtszaak werd echter met 5 maanden uitgesteld tot 24 juli. Analisten verwachten dat, wanneer de claims worden toegewezen, dit ongeveer 15 miljard dollar zou gaan kosten. Deze kosten zullen gedragen moeten worden door andere verkopers van Zantac zoals GSK, Pfizer en Böhringer Ingelheim. Sanofi heeft immers vrijwaringsclausules opgenomen in de overeenkomst toen zij in 2017 de marketingrechten overnamen. Daarmee zou het bedrijf gevrijwaard kunnen blijven van schadevergoedingen. Sanofi is er overigens van overtuigd dat het gebruik van Zantac veilig is Uitspraak hierover wordt eind dit jaar verwacht. Ook heeft Sanofi (samen met Pfizer) in december de rechtszaak in Californië gesettled met James Goetz, de advocaat die in deze staat voor de claimgerechtigden de zaak voor de rechter heeft gebracht.

De koerswinstverhouding van Sanofi is fair tot laag met 10,9 voor 2023 (Morningstar 13,5) en 10,0 voor 2024. De gemiddelde koerswinstverhouding over de afgelopen vijf jaar bedraagt 20,6. Alles bij elkaar maakt het Sanofi een mooi bedrijf dat kan profiteren van de vergrijzende wereldbevolking waardoor zorg- en medicijngebruik zullen toenemen.

Auteur heeft privé geen positie in het aandeel Sanofi, cliënten van Fintessa evenmin.

Lees hier het hele artikel

april 10 06:00 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen