Wondermiddel tegen zwaarlijvigheid zet farmaceutische industrie op z’n kop

Novo Nordisk is een Deens farmaceutisch bedrijf. Het bedrijf is actief in de ontwikkeling, productie en distributie van geneesmiddelen tegen diabetes, zwaarlijvigheid en andere chronische ziekten (bloedziekten en afwijkingen van het hormoonstelsel).

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Novo Nordisk is onderverdeeld in drie verschillende divisies. De ‘Diabetes Care’ divisie neemt daarbij met 80 procent het grootste gedeelte van de omzet voor zijn rekening. Hier produceert Novo Nordisk voor de behandeling van suikerziekte verschillende soorten insuline en diabetes medicatie. Bij de ‘Biopharm & Other’ divisie worden producten tegen zeldzame bloedziektes en hormoonstoornissen gemaakt en dit is goed voor 14 procent van de omzet. Ten slot zijn de medicijnen ter bestrijding van overgewicht uit de Obesity Care divisie goed voor 6 procent van de omzet. Het is echter wel de snelst groeiende divisie.

Enkele jaren geleden ontwikkelde Novo Nordisk het middel Ozempic voor de behandeling van Diabetes Type 2. Het helpt de suikerspiegel te reguleren. Er is echter nog een ander effect. Het product heeft als bijwerking dat het de eetlust sterk doet afnemen. Daarom schrijven sommige artsen het tegenwoordig voor aan mensen die zwaarlijvig zijn. TikTok en Hollywood maakten het middel vervolgens tot een enorme hit.

Tijdens de laatste uitreiking va de Oscars grapte de host van de avond dat hij, kijkend naar alle slanke beroemdheden in de zaal, toch ook eens Ozempic moest proberen. Opeens paste Kim Kardashian in een jurk van Marilyn Monroe en ook Elon Musk deelde zijn afvalgeheim met 139 miljoen volgers op Twitter. Vervolgens vlogen de wonder-injectienaalden sneller de apotheken uit dan producent Novo Nordisk kon en kan bijbenen.

Tekort

Wondermiddel tegen zwaarlijvigheid zet farmaceutische industrie op z’n kopDe vraag naar Ozempic is zelfs zo sterk toegenomen dat er wereldwijd tekorten zijn ontstaan. Artsen en apothekers worden nu gemaand om het ‘off-labelgebruik’ van Ozempic voor patiënten met overgewicht zoveel mogelijk te beperken. Zolang de beperkte beschikbaarheid aanhoudt moeten ze voorrang geven aan diabetes patiënten. Om aan de vraag te kunnen voldoen ontwikkelde Novo Nordisk een nieuw obesitasmedicijn, Wegovy. Het bevat precies dezelfde werkzame stof als Ozempic, maar dan in een hogere dosis. Wegovy is goedgekeurd door de EMA, maar tot op heden slechts beschikbaar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Momenteel wordt 37 procent van de totale omzet gegenereerd met de verkoop van Ozempic. Veel artsen schrijven het middel inmiddels voor ter bestrijding van obesitas. Ozempic dient wekelijks te worden toegediend en is verre van goedkoop. Het kost 935 dollar per maand. Voor Wegovy dient overigens 1.349 dollar per maand neergeteld te worden. De middelen blijken buitengewoon effectief. Volgens de Wall Street Journal gaat de bijwerking echter verder. De medicatie zou ook effectief zijn tegen verslavingen aan drugs, alcohol en nicotine.

Natuurlijk zit de concurrentie ook niet stil. Zo is onder meer Eli Lilly bezig met de ontwikkeling van een mogelijk concurrerend middel, Mounjaro. Dat zou een gewichtsverlies van 20 procent op kunnen leveren. Het ligt nog ter goedkeuring van de FDA. Wegovy is goed voor een gewichtsverlies van 15-17 procent. Andere middelen op de markt zijn veel minder effectief.

Novo Nordisk beschikt over een van de sterkste balansen uit de sector. Met de Novo Nordisk Foundation (28 procent van de aandelen) heeft het bedrijf een stabiele lange termijn aandeelhouder.
Het dividendrendement bedraagt 1,12 procent. De koerswinstverhouding is niet kinderachtig (30), maar voor een bedrijf met een jaarlijkse omzet- en winstgroei (24-34 procent), wat normaal alleen door de grote techfondsen wordt gerealiseerd, ook weer niet heel bijzonder.

Door de sterk gestegen vraag kunnen Ozempic en Wegovy momenteel maar beperkt geleverd worden. Novo Nordisk bouwt daarom een nieuwe productiefaciliteit in North Carolina. De huidige aanbodproblemen kunnen bij de komende rapportage van de kwartaalcijfers op 10 augustus a.s. volgens ingewijden voor de nodige volatiliteit zorgen. Maar dat zou ook een mooi koopmoment kunnen opleveren.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Novo Nordisk niet in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

juli 31 06:00 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen