De beurs is niet de economie

“I really believe that you
cannot use the stock market
as a proxy for the economy.”
 
– Howard Schultz –


Het is een interessante tijd op de kapitaalmarkten en specifiek voor aandelen. Door het coronavirus is de beurs eerst hard gedaald en afgelopen maand weer fors hersteld. Maar hoe kan dat nou, want de economie is volledig stilgelegd. Dus het gaat slecht met de economie, maar goed met de beurs.

Maar zoals ik al eerder heb gezegd en ik zal het nog een keer zeggen: de beurs is niet de economie.

Laten we erin duiken. Ten eerste, je hebt aandelenmarkten. Dat zijn de plaatsen waar aandelen worden verhandeld, zoals de Amsterdam Exchange Index of AEX. Een index is een mandje van bedrijven die (bepaalde segmenten van) de markten vertegenwoordigen.

Laten we nu eens kijken naar de economie. De economie is een optelsom van goederen en diensten, van alles wat we produceren en afnemen. En wie produceert die dingen die de economie vormen? En wie zorgt voor de vraag? Wij allemaal. Alle werknemer en consumenten in alle industrieën en landen.

Er zijn verschillende oorzaken te bedenken waarom de beurs niet de economie is.

Rijke mensen hebben het leeuwendeel van de beurswaarde in handen. Dat betekent dat de beurs en de aandelenkoersen onevenredig kunnen worden beïnvloed door een veel kleinere subgroep van de bevolking. Dit in tegenstelling tot de economie, die bestaat uit een hele grote groep van werknemers en consumenten.

Een andere component is bijvoorbeeld lonen. Als lonen gelijk blijven of worden verlaagd, dan is dat goed voor de winst van bedrijven en zal dus zorgen voor een hogere aandelenkoers. De economie zal er echter niet door groeien!

Nog een voorbeeld kan ik geven aan de hand van de vorige grote crisis, de kredietcrisis. In het eerste kwartaal van 2009 werd de bodem op de aandelenmarkt bereikt. Vanaf toen ging de beurs geleidelijk omhoog. Met de economie echter ging het erg slecht. De kranten stonden bol van de massaontslagen en de grote krimp van de economie.

Daarnaast is de aandelenmarkt een bron van emoties. Een markt van overdrijven. Een markt van de korte termijn menselijke psyche. Een aandeel is veel sneller verkocht dan dat, bijvoorbeeld in Nederland, een werknemer is ontslagen.

Dus, nogmaals, de beurs is niet de economie. En de economie is niet de beurs. Er zijn talloze zaken die de markten op een of andere manier in beweging zetten. Er is uiteraard wel enige verwantschap, vooral op langere termijn, maar ga daar niet teveel van uit. Afgelopen maanden maakte voldoende duidelijk dat er grote verschillen kunnen zijn tussen de beurs en de economie.

Meer rendement? Kijk op de website van ElkeWeekGeld.nl

write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Geef een reactie

 
  Article "tagged" as:
  Categories:
mei 13 09:43 2020 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Bram Voermans

Bram Voermans is eigenaar van ElkeWeekGeld.nl. Daar bied hij abonnementen op zelf ontwikkelde optiesystemen aan. Daarnaast geeft hij optiecursussen.

Toon meer artikelen