De onrust blijft; kan zelfs erger worden

De onrust blijft; kan zelfs erger worden. De kapitaalmarkten blijven China testen, tot het uiterste dwingen.

Nu is de yuan ofwel de monetaire politiek aan de buurt, en dat is heftiger en gevaarlijker dan wat de afgelopen week op de Chinese aandelenmarkt is gebeurd. De People’s Bank of China’s lijkt geen keuze te willen maken, stelt Patrick Chovanec, managing director en hoofdstrateeg bij Silvercrest Asset Management. “Het probleem is dat de yuan meer dan 10% is overgewaardeerd tegenover de dollar. Het zal een verwoestend effect hebben op de Chinese economie als het waarderingsverschil verdwijnt. China kan haar munt blijven verdedigen, maar dat zal ten kosten gaan van de valutareserves. De centrale bank kan ook kiezen voor een grote devaluatie, waarna enige opwaartse druk zal ontstaan.”

Maar als een geleide economie kan de PBoC ook kiezen voor een geleidelijke devaluatie, wat volgens Chovanec het meest waarschijnlijke is; maar ook dan zal China haar valutareserves moeten aanspreken. Welk pad ook wordt bewandeld, andere landen zullen meegaan in de waardevermindering van hun valuta om te kunnen blijven concurreren met China. De gevolgen zijn niet te benijden, vanwege de relatieve opwaardering van de dollar. Commodities zullen relatief duurder worden (= hogere inflatie => verkrapping => hogere rente) en er zal meer lokaal geld nodig zijn om in dollars luidende schulden af te lossen. Volgens Chovanec zal de wereldwijde economische groei hierdoor stagneren en neemt het risico toe dat er een nieuwe recessie komt in de VS.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
januari 08 06:38 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen