De pro’s en contra’s van de regering Trump

Newt Gingrich, Rudolph Giuliani en Sarah Palin. En misschien ook wel Jamie Dimon, de topman van JPMorgan Chase. Het zijn namen die eigenlijk weinig introductie behoeven bij mensen die de Verenigde Staten een beetje volgen. Deze illustere figuren prijken hoog op lijstjes om minister te worden in de nieuwe regering van Donald Trump. Wat kunnen we met de wijsheid van nu verwachten van zijn regeerperiode?

De pro’s en contra’s van de regering TrumpGevreesd werd dat er met de overwinning van Trump wereldwijd gigantische bloedbaden zouden plaatsvinden op de financiële markten. Maar uiteindelijk bleek de schade op dik mee te vallen. Na de softe acceptatiespeech van Trump kregen beleggers er al snel weer moed in. In Europa en de Verenigde Staten stabiliseerde het sentiment zich. Het is afwachten hoe een en ander de komende tijd gaat uitpakken.

De voorspelde rampspoed mocht Trump aan de macht komen, en waar toch ook best veel marktvorsers van banken en asset managers op hamerden, is dus uitgebleven. Sterker nog deze experts zoeken nieuwe vast grond onder de voeten. Zo ook hoofdstrateeg Luca Paolini en multi asset-strateeg Supriya Menon van Pictet Asset Management. In een visiestuk op wat er gaat komen, stellen ze dat er op de lange termijn bemoedigende gevolgen voor beleggers aan Trumps overwinning kleven, al blijven ze ook ontmoedigende punten zien.

Cash terughalen

De grootste bedreiging voor de financiële markten en economische groei zijn volgens Paolini en Menon de protectionistische voornemens van Trump. “Zijn voorstel om de invoertarieven te verhogen, bijvoorbeeld vanuit China naar 45%, zijn zorgelijk. Trumps veroordeling richting China dat het land een wisselkoersmanipulator zou zijn, kan een vergelding van China uitlokken.” Wanneer deze ontwikkelingen leiden tot een afname van de internationale handel, dan is dat slecht nieuws voor de economische perspectieven wereldwijd.”

“Positiever voor de Amerikaanse economie zijn Trumps plannen om de vennootschapsbelasting te verlagen van 35% naar 15% en voor minstens 500 miljard dollar te investeren in infrastructuur. Ook bemoedigend zijn Trumps plannen om Amerikaanse multinationals te stimuleren hun cash terug te halen uit het buitenland, de belastingstructuur te versimpelen en het hoogste inkomstenbelastingtarief te verlagen.”

De combinatie van belastingverlaging en overheidsbestedingen zal volgens de twee strategen van Pictet echter leiden tot een verhoging van het Amerikaanse begrotingstekort. “Naar schatting zal het tekort de komende tien jaar jaarlijks zo’n 6,1% van het bbp bedragen, tegenover 3,1% dit jaar. Grotere tekorten zullen hogere inflatiedruk teweeg brengen en het monetair beleid in de VS sneller aanscherpen.” Obligaties zullen lijden onder het grotere Amerikaanse begrotingstekort en obligaties uit opkomende markten zijn kwetsbaar voor mogelijke afnemende wereldhandel.

Trumps favorieten

Aandelen in de bouw, de zorg, defensie en fossiele energie, de sectoren waarin Trump wil investeren, gaan een goede tijd tegemoet. Dat voorspellen Paolini en Menon. Trump haalde vaak uit naar Wall Street. Maar het massaal dumpen van financiële aandelen is tot nog toe uitgebleven.

Het tegenovergestelde lijkt juist te zijn op getreden. Aandelen in de financiële sector kunnen zelfs in een rally terechtkomen. Reden: ondanks Trumps felle retoriek richting Wall Street, suggereerde de multimiljardair dat hij bepaalde regelgeving voor financiële instellingen wil terugdraaien, die sinds de crisis van 2008 zijn ingesteld. Wie weet herleven juist de bandeloze tijden van Ronald Reagan en Margaret Thatcher wel weer.

Machine zonder ziel

Steen Jakobsen, Chief Investment Officer en hoofdeconoom bij Saxo Bank, bespiegelt dat Trump de verkiezingen niet zozeer heeft gewonnen, maar dat de uitslag voornamelijk het verlies is van Hillary Clinton. “De verkiezingen gingen niet over personen of politieke vraagstukken, maar gingen over de drang van het volk om de huidige ‘politieke machine zonder ziel’ te ontvluchten.”

Het beleid van Trump is niet het antwoord op de onvrede van het volk, maar een drastische omslag was volgens Jakobsen nodig. “De overwinning van Trump was een eerste stap weg van deze politieke machine zonder ziel.”

Wat dit gaat opleveren is nog de vraag. Jakobsen antwoordt dit: “Alleen gelijke toegang voor iedereen tot onderwijs en banen en hogere productiviteit zullen de economische groei stimuleren. Innovatie en technologie zullen de veranderingen brengen. De veranderingen komen niet omdat we deze willen of omdat we ze ontwerpen, maar omdat we ze nodig hebben.”

Het bericht De pro’s en contra’s van de regering Trump verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 11 13:17 2016 Print dit artikel