De scherpe randjes van Trump en Clinton

De Verenigde Staten maken zich op voor historische verkiezingen die grote gevolgen kan hebben voor de Amerikaanse economie én voor beleggers. Verschillende beleggingsexperts van Pictet, Legal & General Investment Management (LGIM) en AllianzGlobal Investors (AllianzGI) maken de balans van dit moment op.

De scherpe randjes van Trump en ClintonLuca Paolini en Supriya Menon van Pictet Asset Management zoomen in op wat de gevolgen voor de markten zijn wanneer Donald Trump de presidentsverkiezingen wint. Het is namelijk nog geen gewonnen race voor Hillary Clinton. Bovendien heeft de Brexit laten zien dat beleggers geneigd zijn risico’s te onderschatten. Daarom is het verstandig nu alvast mogelijke risico’s te beperken, aldus Paolini en Menon.

Zij denken dat wanneer Trump tot president wordt verkozen de goudprijs hoogstwaarschijnlijk zal stijgen, een reactie op de onzekere toekomstige relatie van de VS met de rest van de wereld. Kristina Hooper, strateeg voor Amerikaanse Beleggingen bij AllianzGI, denkt in dezelfde richting. “Als Trump wint, dan kan dat resulteren in een sell-off van aandelen, een vlucht naar goud en een stijging van de Amerikaanse dollar.”

Verstoorde verhoudingen

Handel met het buitenland wordt hoe dan ook risicovol met Trump. Hij heeft immers aangekondigd dat hij de invoerrechten van producten uit China naar 45% zal verhogen, wat een daling van de yuan (renminbi) zou veroorzaken. Ook activa uit opkomende markten zouden lijden onder de verstoorde handel.

Toch zien Paollini en Menon een lichtpuntje bij het winnen van Trump. De aandelenmarkt kan namelijk voordeel hebben van bepaalde beleidsmaatregelen van Trump. Denk aan verlaging van de winstbelasting, verlaging van de hoogste schijf inkomstenbelasting en verhoging van uitgaven aan infrastructuur.

Aandelen in de sectoren energie, defensie en financiële instellingen zouden het met name goed doen onder zijn presidentschap. Hooper plaatst daar weer tegenover dat een overwinning van Clinton kan resulteren in een sell-off van aandelen in de farmaceutische en biotechnologiesector en eventueel ook in de financiële sector.

Conservatief?

Strateeg Hooper van AllianzGI zegt dat Clinton op het vlak van uitgaven en belastingen veel deelt van de traditionele opvattingen van de Democratische Partij. “De verwachting is dat zij meer zal uitgeven aan onderwijs, duurzame energie en gezondheidszorg. Zij wil bovendien 275 miljard dollar extra investeren in infrastructuur. Trump wil de overheidsuitgaven waarschijnlijk verminderen, maar is op dit gebied minder conservatief als de typische Republikein. Ook hij wil meer investeren in infrastructuur en wil meer uitgeven aan defensie.”

Het voorgestelde beleid van Trump is volgens de experts van Pictet daarentegen slecht nieuws voor de obligatiemarkt. De Tax Foundation heeft berekend dat de Amerikaanse staatsschuld onder Trump zou toenemen met 10 tot 12 biljoen dollar. Dat zou de yields op Amerikaanse staatsobligaties doen stijgen.

“Een mogelijke Trump-overwinning veroorzaakt daarnaast veel onzekerheid over het verdere beleid van de Federal Reserve. De presidentskandidaat heeft zich kritisch uitgelaten over Fed-voorzitter Janet Yellen en het is de vraag of de Fed juist zal kiezen voor een snellere renteverhoging (als reactie op hogere overheidsuitgaven en lagere belastingen onder Trump) of de renteverhoging uitstelt (als reactie op de toegenomen volatiliteit op de markt).”

Nietszeggend en veelzeggend

Emiel van den Heiligenberg, hoofd van het Asset Allocation Team bij LGIM, stelt dat op dit moment de Amerikaanse presidentsverkiezing het grootste kortertermijnrisico is. “Het is echter extreem lastig om je als belegger tegen dit risico te beschermen.” Trump bemoeilijkt dit nog extra. “Het stemgedrag van Clinton is na te trekken, maar Trump creëert veel onzekerheid”, zegt Van den Heiligenberg.

Hij verwijst naar een nietszeggende maar tegelijkertijd veelzeggende oneliner van Trump: “Ik ben totaal flexibel op vele, vele gebieden. Alle beleidsvoorstellen zijn slechts flexibele suggesties.” Volgens Van den Heiligenberg is de Mexicaanse peso de enige beleggingsklasse die tot nu toe een sterke correlatie vertoont met een Trump-overwinning, is. De munt daalde toen de kans op Trump als president steeg.

“Tegen deze achtergrond kunnen beleggers ervoor kiezen om hun winsten te nemen en over te stappen van de Amerikaanse aandelenmarkt naar andere regionale markten”, houdt Van den Heiligenberg beleggers voor. “Anderzijds zijn Amerikaanse aandelen wellicht defensiever dan andere aandelen ten tijde van volatiliteit.”

Lees hier uitgebreider wat de huidige visies zijn van de genoemde beleggingsexperts:
‘Playing the Trump Card’ (Pictet)
‘The Lady and the Trump (LGIM)
‘What investors need to know about the next US president’ (AllianzGI)

Het bericht De scherpe randjes van Trump en Clinton verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
oktober 28 13:53 2016 Print dit artikel