Defensieve aandelen en veilige havens: de perfecte combinatie

Een goed beleggingsmodel vinden is gemakkelijk in een bullmarkt. Mogelijk presteren ze minder goed dan hun benchmark, maar vele fondsen leveren een positief rendement op in een bullmarkt, ongeacht hun componenten en strategieën.

In een bearmarkt of in een klimaat dat erg onzeker is vanwege de angst voor een nakende financiële crisis, moet er veel meer zorgvuldigheid aan de dag gelegd worden om de activa te selecteren die de risicoblootstelling van de portefeuille helpen te verminderen en die het rendement op een aanvaardbaar niveau houden.

Goud, dat als een veilige haven gezien wordt, is recent opnieuw in trek bij beleggers aangezien activa die als veilige havens gezien worden normaal beter zullen presteren in tijden van turbulentie op de markt. Ook de populariteit van defensieve aandelen neemt opnieuw toe. Terwijl veilige havens zich doorgaans gedragen als defensieve belegging, zijn niet alle defensieve beleggingen veilige havens.

In deze nota lichten we de eigenschappen van veilige havens en defensieve aandelen toe. Wat zijn de voornaamste verschillen tussen de twee? Welke van de twee moeten beleggers kiezen? En hoe zal dit de prestaties van de portefeuille beïnvloeden? We gebruiken de S&P 500 als een maatstaf voor de aandelenmarkt, en deze index dient ook in de rest van dit document als benchmark.

Wat is een defensieve belegging?

Een belegging wordt als defensief beschouwd indien de portefeuille waaraan de belegging toegevoegd wordt een duurzaam rendement kan realiseren en de volatiliteit onder controle gehouden wordt. Bepaalde segmenten van de beurs zoals gezondheidszorg of infrastructuur worden als defensief beschouwd. De vraag naar hun producten en diensten schommelt doorgaans weinig doorheen de economische cyclus, wat stabielere inkomsten genereert dan in andere sectoren.

Om de impact van deze defensieve beleggingen op het rendement te beoordelen, gebruikten we ons vergelijkingsmodel voor aandelen en obligaties en vervingen de obligatiecomponent in de portefeuille door deze afzonderlijke defensieve sectoren, met de volatiliteitsindex van de S&P 500 als handelssignaal.

De resultaten tonen aan dat de combinatie van de S&P 500 en defensieve sectoren gemiddeld 2,1% minder volatiel is dan de portefeuille met alleen aandelen. Met uitzondering van de nutsbedrijven, deed elke portefeuille het gemiddeld 1,8% per jaar beter dan de aandelenindex, wat de Sharpe-ratio gemiddeld deed stijgen met 49%  tot 0,50 (zie grafiek hieronder).

Defensieve aandelen en veilige havens: de perfecte combinatie

Als we nagaan in welke mate deze sectoren overeenstemmen met de definitie van een defensieve belegging, dan zien we dat:

  1. de toevoeging van gezondheidszorg, basisconsumptie en infrastructuur de volatiliteit van de aandelenindex deed dalen.
  2. infrastructuur met 0,46 de laagste correlatie heeft met de S&P 500 in vergelijking met gemiddeld 0,71 voor de andere sectoren.
  3. door gezondheidszorg en basisconsumptie toe te voegen aan de aandelenportefeuille het rendement tussen 8,7% en 9,6% per jaar bleef, terwijl de portefeuille met infrastructuuraandelen 4,6% per jaar beter presteerde dan de aandelenindex.

Veilige havens: meer dan alleen goud

In dit deel doen we dezelfde analyse als hierboven, maar vervangen we de defensieve aandelensectoren door veilige havens zoals overheidsobligaties en goud.

*Op basis van dagelijkse gegevens in USD van september 1989 tot augustus 2016. Volatiliteit en rendement op jaarbasis. ‘Max drawdown’ verwijst naar de maximale daling van een piek tot een dieptepunt, afgaand op de in het verleden behaalde resultaten van de portefeuille. ‘Max recovery’ verwijst naar de tijd in aantal jaren die nodig was om zich te herstellen van het dieptepunt tot de vorige piek. De risicovrije rente is 2,8% (Cash – een gesimuleerde combinatie van de Britse depositorente van het IMF en de 1-jaars-Liborrente). Bron: ETF Securities, Bloomberg

De tabel hierboven toont aan dat overheidsobligaties er sinds 1989 beter in slagen dan goud om het risico-rendementsprofiel te verbeteren. De voordelen van de opname van overheidsobligaties in de portefeuille valt af te lezen uit de volatiliteit van de portefeuille, die daalt van 17,5% naar 7,5% per jaar, en uit het rendement van de portefeuille, dat stijgt van 8,7% naar 9,3% per jaar.

Een positie in goud daarentegen verminderde de volatiliteit van de portefeuille tot 11,2% per jaar, maar verminderde ook het rendement tot 7,4%. Terwijl de Sharpe-ratio van de portefeuille met goud hoger blijft dan de Sharpe-ratio van de aandelenbenchmark, is de Sharpe-ratio van de portefeuille met obligaties dubbel zo groot als de Sharpe-ratio van de portefeuille met goud.

Defensief of veilige haven?

Afgaand op deze resultaten zien we dat zowel veilige havens als defensieve aandelen de volatiliteit van een aandelenportefeuille kunnen doen verminderen. Omdat veilige havens echter minder gecorreleerd zijn met de algemene beursindices dan defensieve aandelen (zie afbeelding hieronder) is de volatiliteit van de portefeuilles met veilige havens gemiddeld 6,1% lager dan de volatiliteit van portefeuilles met defensieve aandelen.

Met uitzondering van de nutsbedrijven slaagden alle geanalyseerde portefeuilles erin om de Sharpe-ratio te verbeteren door de volatiliteit van de portefeuille te verminderen. Veilige havens lijken hun opdracht op efficiëntere wijze te vervullen dankzij hun lage correlatie met aandelen, wat ons doet besluiten dat in dit opzicht veilige havens beschouwd kunnen worden als een subsegment van defensieve beleggingen.

Jammer genoeg is het effect van defensieve aandelen en veilige havens op het rendement van de portefeuille minder voor de hand liggend. Hoewel een lage correlatie doorgaans gepaard gaat met lage volatiliteit, gaat een hoger rendement doorgaans vergezeld van een hogere risicoblootstelling, met uitzondering van obligaties en infrastructuuraandelen.

De perfecte combinatie

Overheidsobligaties en infrastructuuraandelen zorgen voor de grootste verbetering van de Sharpe-ratio (tot respectievelijk 0,87 en 0,69 van 0,34 voor de benchmark alleen).

In dit deel leek het ons interessant om infrastructuuraandelen te combineren met overheidsobligaties in een portefeuille die dezelfde relatieve beleggingsstrategie volgt en na te gaan hoe de combinatie van defensieve aandelen met veilige havens het zou doen.

De analyse toont aan dat de portefeuille met infrastructuuraandelen en obligaties het 2,7% per jaar beter deed dan de portefeuille met algemene aandelen en obligaties, maar het 1,2% per jaar minder goed deed dan de portefeuille met algemene en infrastructuuraandelen. De tabel hieronder wijst er echter op dat de portefeuille met infrastructuuraandelen en obligaties profiteerde van de sterke prestaties van de infrastructuuraandelen en de lage volatiliteit van obligaties, waardoor de Sharpe-ratio steeg tot 1,15.

*Op basis van dagelijkse gegevens in USD van september 1989 tot augustus 2016. De risicovrije rente is gelijk aan 2,8%. Bron: ETF Securities, Bloomberg

Een belangrijk kenmerk van defensieve aandelen en veilige havens is dat ze de volatiliteit van de portefeuille verminderen. Een belangrijk verschil is dat veilige havens een veel lagere correlatie met largecapaandelen hebben en daardoor het risico-rendementsprofiel verbeteren. In plaats van te kiezen tussen de twee, kunnen beleggers het beste van twee werelden combineren om de Sharpe-ratio verder te verhogen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juni 28 15:44 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen