'Delta Lloyd Equity Sustainable Global: Géén uitstroom'

De uitstroom van Delta Lloyd AM in de eerste maand van het jaar bedroeg volgens de dataprovider ruim 1 miljard euro. Er zou vooral geld uit het fonds Delta Lloyd Equity Sustainable Global zijn onttrokken.

Volgens een woordvoerder van de asset manager klopt dit pertinent niet. ‘In januari hebben we dit duurzame aandelenfonds opgesplitst in drie varianten. Dit hebben we gedaan omdat het om fiscale redenen niet handig was dat alle klanten in dezelfde fondsvariant zaten.’

‘Nu er drie varianten zijn kunnen we alle klantgroepen in de voor hen juiste categorie indelen. Hiervoor hebben we vermogen van de ene naar de andere aandelenklasse moeten overhevelen. Morningstar ziet dit als uitstroom, het vermogen wordt immers onttrokken uit de ‘standaard’ fondsvariant, maar neemt in de statistieken niet mee waar dit geld naartoe gaat. Het geld is in hetzelfde fonds gebleven, alleen nu in een andere, nieuwe aandelenklasse. In totaal zit er nog steeds ruim 2 miljard euro in Delta Lloyd Equity Sustainable Global.’

Wel uitstroom bij Templeton c.s.

Geen uitstroom dus voor Delta Lloyd AM, wel voor het Deense Laegernes Invest dat volgens de dataprovider 903 miljoen euro zag wegstromen. Hier waren met name high yield obligatiefondsen het slachtoffer. Het Italiaanse Aletti Gestielle volgt met 888 miljoen euro uitstroom. Hier ging het vooral om doelbeleggingsfondsen en mixfondsen. 

De eerste grote internationale partij qua uitstroom was Franklin Templeton. Deze Amerikaanse aanbieder heeft al enige jaren te maken met uitstroom uit de gigantische obligatiefondsen Templeton Global Bond en Templeton Global Total Return Fund van Michael Hasenstab.

Volgens Morningstar is dat laatste te verklaren door de afkeer van beleggers van obligaties uit opkomende markten, waarin de twee fondsen zwaar belegd zijn. 

Reflatie-thema

De Europese verkopen van beleggingsfondsen trokken juist aan in januari. Dit komt doordat het thema reflatie steeds meer tractie krijgt in Europa, aldus de dataprovider. 

Er vloeide in januari per saldo 33,2 miljard euro naar beleggingsfondsen en 30,5 miljard euro naar geldmarktfondsen. Uit de eerste categorie waren vooral obligatiefondsen gewild met een instroom van 16,9 miljard euro.

Mixfondsen konden 7,3 miljard euro bijschrijven. Aandelenfondsen kwamen met 3,4 miljard euro net uit voor alternatieve beleggingsfondsen met 3,1 miljard euro instroom.

Wereldwijd beleggende high yield obligatiefondsen waren als categorie het meest populair. Bij aandelen waren wereldwijde fondsen die vooral in largecaps beleggen het meest gevraagd. 

Het viel Morningstar op dat beleggers voor hun aandelenbeleggingen vaker voor actief dan passief management kozen. Dit was in contrast met vorig jaar, toen actieve strategieën nog uitstroom lieten zien. 

De grootste huizen qua instroom waren in januari Amundi, Pimco en Credit Suisse. Beleggers vertrouwden hen respectievelijk 2,4 miljard, 2,1 miljard en 1,7 miljard euro meer vermogen toe. 

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 27 15:21 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen