Dennis van der Putten: Waar is hier de nooduitgang?

De grondstoffen-sector verkeert mede hierdoor in zwaar weer. De waarde van grondstof-giganten zoals Glencore, ArcelorMittal en Anglo American  daalden in een jaar tijd met 65 tot 70 procent. Ter vergelijking: de MSCI Europe daalde met een slordige 15 procent. 

Mijnbouwbedrijf Anglo American zal twee derde deel van de activiteiten moeten verkopen of sluiten om überhaupt te kunnen overleven. Beleggers vallen over elkaar heen om tijdig afscheid te nemen. Het is dringen bij de uitgang.  

Ben van Beurden

Of er een verband is tussen de klimaattop en de daling van de grondstofprijzen is niet met zekerheid te stellen. Het is op z’n minst opvallend. Je mag verwachten dat bedrijven scherp zijn op deze ontwikkeling en plannen maken om maatschappelijk relevant te blijven. Zo niet Ben van Beurden. De topman van Shell baarde opzien met zijn uitspraak: ‘Ik pomp alles op wat ik kan oppompen’.

Volgens Van Beurden loopt het allemaal niet zo’n vaart en ligt de sleutel tot verandering vooral bij de maatschappij. Zolang zij blijven vragen, blijf ik leveren lijkt het credo te zijn. En die vraag blijft bestaan, ook de komende 50 tot 60 jaar, aldus Van Beurden. Shell zet haar visie kracht bij door slechts een kwart miljoen dollar te investeren in klimaatvriendelijke technologie. Dit is zo’n 1 procent van het totaal aan investeringen.

Volgens Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde) de doodsteek voor Shell. Hij voorziet dat Shell met de huidige strategie nog maximaal 20 jaar door kan. 

Financials

Naast de bedrijven die direct afhankelijk zijn van de grondstofprijzen is er een nog een groep die potentieel geraakt gaat worden: de financiële instellingen. ‘Leningen aan bedrijven die veel CO2 uitstoten kunnen snel waardeloos worden als de wereld massaal overstapt op schone energie’, aldus Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). Zo zijn er grote investeringen gedaan in nieuwe kolencentrales die wellicht nooit in productie zullen gaan.  

De Eerlijke Verzekeringswijzer deed onderzoek naar welke banken het grootste ‘belang’ hebben in ‘fossiele energiebedrijven’. Daaruit blijkt dat ING verreweg de grootste exposure heeft. Volgens EVW een bedrag van circa 25 miljard Dollar. Kamervragen waren het gevolg. En de aankondiging van ING dat ze per direct stoppen met de financiering van nieuwe kolencentrales.

Overigens: ING doet ook de meeste investeringen in hernieuwbare energie.

DNB wil dat banken, pensioenfondsen en verzekeraars zich bewust zijn van deze ontwikkelingen. Daarom is de toezichthouder een onderzoek gestart naar de risico’s die financiële instellingen lopen door klimaatverandering. Knot geeft aan dat onderzocht moet worden hoeveel CO2-uitstoot er nog mogelijk is gegeven de doelstelling om opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden. Een nieuwe manier van optimaliseren dus. 

Voor een aantal beleggers betekent dit ook een nieuwe manier van risicodenken. Naast een relatief risico (hoeveel wijk ik af van de benchmark), ook oog voor het absolute risico: hoe bewaak ik de absolute waarde van mijn portefeuille. 

Ik verwacht na de uitkomsten van de inventarisatie van DNB een nieuwe verkoopgolf. Meer beleggers die op zoek gaan naar de nooduitgang om nog iets van waarde te redden. De tijd zal vervolgens leren of de huidige koersbeweging overdreven was of slechts de voorbode van het failliet van de oude energie-economie.

Dennis van der Putten is hoofd verantwoord beleggen bij Actiam, voorheen SNS Asset Management.

De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

   
 
 
 
    

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 25 09:12 2016 Print dit artikel