DNB: ‘U kunt fluiten naar de dubbele cijfers van banken’

Het lijkt voorgoed gedaan met rendementen in dubbele cijfers waarmee banken voor de kredietcrisis beleggers lokten. Strengere regelgeving heeft daar voor een groot deel voor gezorgd. Banken zijn nu veiliger. “Bij minder risico past een lager rendement”, stelt De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB: 'Banken blijvend minder winstgevend'

Een gebruikelijke maatstaf van de winstgevendheid is het rendement op het eigen vermogen (RoE). In de aanloop naar de recente financiële crisis verhoogden veel banken hun RoE. Dat gebeurde door een toename van hun netto inkomen en door te opereren met minder eigen vermogen. Banken namen, vaak onder druk van de aandeelhouders, meer risico’s. Dat bracht veel instellingen in de problemen. Om herhaling te voorkomen, is sinds 2008 de regelgeving voor banken flink aangescherpt.

In een nieuwe DNB-studie wordt een inschatting gemaakt van een realistisch RoE-niveau op de langere termijn, op basis van gegevens van de drie Nederlandse grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank. Deze studie presenteert een aantal scenario’s waarin de mogelijke verzwaring van kapitaaleisen wordt gecombineerd met andere factoren die de winst kunnen beïnvloeden. ”De scenario’s moeten niet worden beschouwd als voorspellingen”, laat DNB weten. “Het doel is om een plausibele bandbreedte te bepalen voor mogelijke RoE-niveaus onder verschillende omstandigheden.”

Iets zakken

De RoE van de grote Nederlandse grootbanken bedraagt medio 2016 gemiddeld 7,3%. In een gemiddeld scenario zou de RoE iets zakken tot ongeveer 7%, mits banken in staat zijn om hun voorgenomen kostenbesparingen grotendeels te realiseren en een deel van de lasten door te berekenen aan hun klanten.

In een scenario waarin de verzwaring van de eisen beperkt blijft en banken deze makkelijk kunnen opvangen, kan de RoE zo’n twee procentpunten hoger uitpakken. In een scenario met een aanzienlijke verzwaring van de eisen en nauwelijks mogelijkheden om compenserende maatregelen te nemen, valt de RoE zo’n twee procentpunten lager uit.

Winstgevendheid

“Het is dus onwaarschijnlijk dat de hoge RoE’s van voor de kredietcrisis terugkeren”, concludeert DNB. “Zelfs als het economische tij meezit, zullen banken een forse inspanning moeten leveren om hun winstgevendheid op peil te houden.” Het is dan wel noodzakelijk dat banken substantieel kosten besparen. Ook moeten ze in staat zijn een deel van de extra lasten door te berekenen in hogere marges, zonder veel marktaandeel te verliezen.

“Een lager RoE hoeft niet te betekenen dat bancaire instellingen onaantrekkelijke beleggingsobjecten worden”, benadrukt DNB. Door strengere regelgeving en veranderde bedrijfsmodellen zijn banken minder risicovol geworden. De risicopremie die aandeelhouders verlangen boven de risicovrije rente zou daarom lager kunnen uitvallen dan voor de crisis. Bovendien is de risicovrije rente zélf de afgelopen jaren eveneens gedaald en bestaat de mogelijkheid dat deze voor een lange tijd laag blijft.

Het bericht DNB: ‘U kunt fluiten naar de dubbele cijfers van banken’ verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
september 27 11:46 2016 Print dit artikel