Draghi kan vandaag alleen maar teleurstellen

ECB-president Draghi kan vandaag nauwelijks nog verrassen; hij kan wel teleurstellen.

Iedereen verwacht een verlenging van het opkoopprogramma om de economie met een lage rente een impuls te geven in de hoop de inflatie op te jagen naar 2%. Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 is de Euro Area Deposit Facilty Rate verlaagd van 3,25% naar min 0,40%. In dezelfde periode is als percentage van het bnp de overheidsschuld gestegen van 68.5% naar 90,7% bij een gelijkblijvende particuliere schuld van 59% van het bnp met een piek van 65% in 2009. De overheid heeft bijna niets gedaan om de economie een impuls te geven. De overheidsuitgaven als percentage van het bnp is sinds 2008 gestegen van 48,6% naar 48,8%. De consumptieve bestedingen zijn in absolute zin met 2% toegenomen gedurende de afgelopen jaar bij een daling van de inflatie van 4% naar 0,6%. De industriële productie beweegt weer tussen de +0% en +5%.

Onzin

Het zijn allemaal geen spannende cijfers over de eurozone. De roep van de markt begint dan ook wat onzinnig te worden, tenzij door een crash van de energieprijs het deflatiespook weer opduikt met alle gevolgen van dien: lagere prijzen, een correctie op de huizenmarkt, een crash op de goederenmarkten, minder vertrouwen van consumenten en ondernemers en uitstel van investeringen en consumptie. Draghi moet dat voorkomen.

Angst

Daarom kan hij – denkt hij naar alle waarschijnlijkheid – beter te lang doorgaan met het rondpompen van geld dan te stoppen met verruimen. Het is precies zoals oud-bankpresident Nout Wellink van DNB heeft gezegd: bij de huidige lage rente heeft de ECB nauwelijks nog instrumenten ter beschikking om een eventuele recessie te bestrijden. Draghi wordt dus meer geregeerd door vrees dan door een fundamenteel gevaar.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
december 08 06:02 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen