ECB blaast de coco’s nieuw leven in

Coco’s zijn obligaties die banken geheel of gedeeltelijk kunnen afschrijven of omzetten in aandelen als zij een op een lagere kapitaalratio uitkomen dan wordt vereist door toezichthouders. Ook kunnen banken bij coco’s couponbetalingen overslaan als dat nodig is. Daarom mogen zij deze financiële producten bij hun additionele kernkapitaal (AT1) optellen.

De klad erin

Vanwege de relatief hoge coupons waren de risicovolle obligaties geliefd onder institutionele beleggers. Daar kwam in februari de klad in toen bankaandelen en -obligaties extra onder vuur kwamen te liggen in het toch al beroerde beurssentiment.

Zo vreesden beleggers dat het aantal wanbetalingen op leningen erdoor op zou lopen. Ook werden er — door de dalende olieprijs — vragen gesteld over de blootstelling van banken aan de energiesector. Ook maakten beleggers zich zorgen over het verdienmodel van banken in tijden van negatieve rentes. Coco’s werden hard geraakt toen de markt twijfelde of Deutsche Bank wel over voldoende vrij beschikbare liquide middelen kon beschikken om een couponbetaling te doen.

Tij gekeerd

Inmiddels is het sentiment ten aanzien van banken op de beurs weer gekeerd. Deutsche Bank kocht wat obligaties terug en de koersen van coco’s zijn enigszins hersteld. Ook werd via persbureau Bloomberg bekend dat de Europese Commissie zich buigt over een voorstel om beleggers in coco’s meer bescherming te bieden.

De grootste duit in het zakje deed echter de Europese Centrale Bank (ECB). President Draghi kondigde donderdag nieuwe maatregelen af: banken kunnen zich vanaf juni bij de ECB herfinancieren tegen een rente die ‘zo laag kan zijn als de depositofaciliteit’. Die staat momenteel op -0,4 procent.

Geld toe

Banken krijgen vanaf dan dus — onder bepaalde voorwaarden — geld toe als zij zich herfinancieren bij de centrale bank. Dat is een flinke steun in de rug voor het verdienmodel van financiële instellingen.

UBS is de eerste bank die een coco uitgeeft sinds februari. Analisten verwachten dat in 2016 voor zo’n 100 miljard aan orders binnen zal komen voor deze financiële instrumenten.

Copyright: Het Financieele Dagblad, 15 maart 2016

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
maart 15 10:37 2016 Print dit artikel