ECB gaat in maart niet verruimen

Schroders stelt – opnieuw – de groeiverwachting voor de wereldeconomie neerwaarts bij. De verwachting is dat de wereldeconomie in 2016 met 2,4% zal groeien. Dit is een gevolg van de bescheiden neerwaartse bijstelling voor de ontwikkelde economieën, met name VS en Japan, en opkomende markten.

Hoofdeconoom Keith Wade verwacht geen recessie in de VS en verwacht voor Europa een stabiele en gestage groei. De ECB zal de rentetarieven op de komende beleidsvergadering in maart verder zal verlagen naar -0,4%, omdat de inflatieverwachtingen naar beneden zijn bijgesteld door de lagere energieprijzen. Een verruiming of verlenging van QE is onwaarschijnlijk. De marktconsensus is wel dat de ECB in maart aankondigt de omvang van het opkoopprogramma te vergroten, maar een verlaging van de depositorente verder onder nul is een waarschijnlijker stap.

VS ontloopt recessie

Ondanks dat Schroders’ groei- en inflatieverwachtingen voor ontwikkelde economieën het afgelopen jaar een deflationaire richting zijn opgegaan, gelooft Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders, dat de grootste economie van de wereld, de VS, een recessie zal ontlopen. De financieel-economische omstandigheden zijn sinds de renteverhoging in december aangescherpt, maar niet dermate ernstig dat de economische groei ontspoort. De combinatie van lagere olieprijzen, inkomensgroei en toenemende overheidsbestedingen zullen de vraag in de VS aanjagen. En hoewel de groeivertraging in bedrijfswinsten reden voor zorg is, zien bedrijfsbalansen er in het algemeen goed uit.

Eurozone: oase van rust in roerige wereldeconomie

Ondanks zorgen over de Amerikaanse economie, China en die van de opkomende markten in het algemeen, blijft de Eurozone stabiel en gestaag groeien met 0,3% in Q4 2015. Wel verwacht Azad Zangana, Europees econoom bij Schroders, dat de ECB de rentetarieven op de komende beleidsvergadering in maart verder zal verlagen naar -0,4%, omdat de inflatieverwachtingen naar beneden zijn bijgesteld door de lagere energieprijzen. De gevolgen van een negatieve rente missen hun effect niet op de banken. De prestaties van Europese bankaandelen blijven beduidend achter bij de rest van de markt.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
maart 02 07:30 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen