Een aandeel voor altijd

  

Een aandeel voor altijd 

Eric Poelmann 
Menig belegger zal zich afgelopen week achter de oren hebben gekrabbeld toen de Dow meer dan 200 punten naar beneden schoot. Is dit het begin van de correctie, die we al lang niet meer gezien hebben? Ik zou het graag met zekerheid willen aangeven. Ik kan echter alleen zeggen dat de beurzen een flinke correctie nodig hebben na de alsmaar stijgende lijn die we sinds de verkiezing van Trump als president gezien hebben. Veel beleggers hebben hoog gespannen verwachtingen van Trump gehad. Toch zeker als het gaat om de belastinghervorming, maar er gebeurt weinig op dat gebied. Veel ondernemers keren de president de rug toe nu hij in hun ogen verkeerde keuzes maakt. Ook van de hervorming van Obamacare is tot nu toe weinig terecht gekomen, dus wijzen veel tekenen erop dat een correctie op komst is. Het enige dat de stijgende beurs ondersteunt, is de dalende dollar. Dat zal de resultaten van veel internationale Amerikaanse bedrijven ten goede komen. Maar een dergelijk daling komt met schokken en de dollar lijkt zich op het huidige niveau even te stabiliseren.

Stabiele ontwikkeling
Zelf ben ik op dit moment wat voorzichtig met nieuwe beleggingen. Ik kijk naar een aantal elementen die een aandeel op dit moment nog aantrekkelijk maken. Met een dollar die daalt, is dat het internationale element. Omzet van buiten Amerika brengt immers meer dollars en meer winst. Maar ook producten die altijd verkopen, in goede en slechte tijden, is een belangrijk element. En een geschiedenis van alsmaar meer dividend is ook van belang. Een aandeel dat aan deze elementen voldoet is Johnson & Johnson (NYSE: JNJ). Het aandeel is één van de bekendste “buy and hold” aandelen met een langzame maar regelmatige groei. Het is het aandeel van de pijnstillers en de pleisters. De producten die iedereen koopt, of het nu goed of slecht gaat met de economie. Het bedrijf maakt natuurlijk veel meer dan pleiters en pijnstillers en blijft een onderneming die bekend staat om zijn stabiliteit. De koers kan in slechte tijden eens wat zakken, maar als de beurs weer aantrekt, loopt het altijd weer voorop.

Dividendgroei
De koers van het aandeel is de laatste tijd flink gestegen en kent een top van $137,08. Sindsdien is de koers iets teruggevallen en staat nu op $132,63. In mei heeft de onderneming zijn kwartaaldividend met 5% verhoogd naar 84 cent per aandeel. Daarmee hebben aandeelhouders een dividendrendement van 2,5%. Niet zo heel erg hoog, maar het aandeel heeft een geschiedenis van dividendverhogingen van 4 en 5 cent per kwartaal. Per jaar dus van 16 tot 20 cent. En het aardige van het aandeel is dat de belegger niet alleen geniet van de jaarlijkse dividendverhoging, maar ook van een behoorlijke koersstijging. Over de afgelopen vijf jaar is de koers van het aandeel verdubbeld. En dat bij een flinke stijging van de dollar. Beleggers hebben dus de afgelopen jaren veel plezier van het aandeel gehad.

Conservatieve belegging
Ook de komende jaren blijft het een aandeel dat bij de conservatieve belegger goed in de portfolio zal passen. Analisten gaan voor dit jaar van een groei uit van 5% en voor volgend jaar van een groei tussen 6% en 7%. De onderneming kan die groei realiseren, omdat er een aantal medicijnen in de pijplijn zitten die vooral op de ouderenmarkt gericht zijn. De vergrijzing in Amerika en in Europa speelt de onderneming dus in de kaart. Tegelijkertijd zijn het de ouderen die graag in een aandeel als Johnson & Johnson beleggen. Het aandeel geeft ze immers de rust die ze nodig hebben. Zelfs als de beurs wat naar beneden gaat, komt het dividend wel binnen en wordt elk jaar een beetje meer.

Wilt u meer weten over aandelen met een GroeiDividend dan is de nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop over dit onderwerp de moeite waard. U vindt er hier meer over

Hartelijke groet,

Eric Poelmann    

 

De auteur heeft een positie in Johnson & Johnson


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde. 
 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
augustus 21 15:29 2017 Print dit artikel