Een gevaarlijke opvolger van financiële repressie in Japan

Het monetaire beleid van de Bank of Japan (BoJ) is nu ondergeschikt aan het overheidsbeleid. De keuze voor controles op de rentecurve, in plaats van bijvoorbeeld helikoptergeld, markeert het moment dat de centrale bank in Tokio niet langer pretendeert onafhankelijk te zijn.

Strateeg Neil Dwane spreek van een gevaarlijke opvolger van financiële repressie in Japan.Dit stelt Neil Dwane, strateeg bij Allianz Global Investors (AllianzGI), in een rapport. “Het monetaire beleid van de BoJ is nu ondergeschikt aan overheidsbeleid. Deze fiscal dominance is een gevaarlijke opvolger van financiële repressie, niet alleen voor beleggers maar voor hele economieën.”

Als het financieren van overheidsuitgaven via het monetaire beleid succesvol is, dan zal dit volgens de strateeg in Japan tot een inflatie leiden die kapitaalreserves in de obligatiemarkt aantast, evenals de koopkracht van pensioenbuffers. Ook gaat dit, zo zegt hij, een bedreiging vormen voor wereldwijde handel doordat valuta volatieler worden waardoor de spanningen internationaal toenemen.

“De acties van de BoJ zullen druk op de yen en de Japanse staatsobligaties veroorzaken en het is mogelijk dat andere landen het Japanse voorbeeld gaan volgen. De economische groei wereldwijd zal mede als gevolg van deze ontwikkelingen traag en laag blijven waardoor beleggers in ruil voor rendement volatiliteit en risico moeten accepteren.”

Klik hier voor ‘The end of independence, Japan’s shift to fiscal dominance’ van Neil Dwane

Het bericht Een gevaarlijke opvolger van financiële repressie in Japan verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
oktober 25 13:17 2016 Print dit artikel