Effent Super Tuesday de weg voor aardverschuiving?

Dinsdag 1 maart is het Super Tuesday, de spannendste dag van de Amerikaanse voorverkiezingen. Uit welk politiek kamp de nieuwe president uiteindelijk komt, ligt nog helemaal open. Fidelity International analyseert hoe de beurzen sinds 1928 gepresteerd hebben onder de verschillende presidenten.

Effent Super Tuesday de weg voor aardverschuiving?De Republikeinen stemmen in twaalf staten, de Democraten in elf. Met grote waarachtigheid wordt dan duidelijk welke presidentskandidaat bij de betreffende partijen de meeste kans maakt daadwerkelijk de partij voor te gaan bij de presidentsverkiezingen.

Aditya Khowala, portefeuillebeheerder van het Fidelity American Growth Fund, denkt dat onder welke president dan ook de focus op de economie blijft. “We hebben te maken met een klimaat waarin liquiditeit aan het opdrogen is en inflatieverwachtingen naar beneden worden bijgesteld. Dit maakt het voor de Federal Reserve lastiger om de rente te verhogen. Ook weegt de regeldruk zwaar op de bankensector. Wellicht dat er wel ruimte in de Amerikaanse begroting wordt gemaakt voor meer investeringen in infrastructuur en defensie.”

En dan het effect op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Is er een aardverschuiving te verwachten? Het beeld dat de Amerikaanse aandelenkoersen het beter doen onder Republikeinse presidenten dringt zich meteen op. Dat is ook niet vreemd want de Republikeinen zijn het bedrijfsleven van oudsher gunstiger gezind dan de Democraten.

Download hier een infographic met de invloed van presidenten op de aandelenkoersen in beeld gebracht

Uit historische analyse, gedaan door Fidelity, blijkt echter dat de beurzen onder Republikeinse presidenten een stuk slechter presteren. Kijkende naar de historische rendementen van de S&P 500 tijdens de verschillende politieke regimes in de Verenigde Staten, zijn er behoorlijke verschillen waarneembaar die sterk in het voordeel van de Democraten uitvallen. Althans, dat stellen de analisten. Sinds 1928 stegen de beurzen onder Democratische presidenten gemiddeld met 10%, tegen 1,8% wanneer de Republikeinen aan het roer stonden.

Nick Peters werkzaam bij Fidelity’s Equity Fund Research denkt niet dat Super Tuesday meteen een aardverschuiving op de Amerikaanse aandelenbeurzen teweeg zal brengen. “Alle ogen zijn gericht op de Fed-bijeenkomst van 16 maart. Ik denk niet dat de Fed dan een rentestap zet, maar daaruit mogen de markten niet concluderen dat renteverhogingen in 2016 van tafel zijn. Er is immers sprake van economische groei, de lonen gaan omhoog en de inflatie wint de komende maanden aan vaart. Reden genoeg voor de Fed om dit jaar de rente verder te verhogen.”

Het bericht Effent Super Tuesday de weg voor aardverschuiving? verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 29 12:41 2016 Print dit artikel