ETFS: Goud zal niet veel doen in 2018

De disruptieve opkomst van zelfrijdende auto’s en automatiseringstechnologie zal waarschijnlijk de vraag naar lithium en kobalt doen toenemen, maar grondstoffen kunnen in 2018 minder indrukwekkend presteren, volgens ETF Securities. “De goudprijs zal in 2018 over het algemeen vlak zijn en de uitputtingsslag tussen de VS en de OPEC zal het opwaartse potentieel voor olie beperken. De verwachtingen voor grondstoffen zijn hoger omdat zij worden beïnvloed door de wereldwijde beweging richting automatisering en zelfrijdende auto’s.

James Butterfill, hoofd onderzoek en beleggingsstrategie bij ETF Securities: “Grondstoffensectoren volgen meestal structurele verschuivingen in technologie en groei: landbouw bepaalde het grootste deel van de grondstoffenmarkt in de 18e eeuw, staal en steenkool tijdens de daaropvolgende industriële revolutie, en olie en aardolie voerden de boventoon in de vorige eeuw. We staan nu op een kantelmoment voor een nieuwe generatie grondstoffen, aangejaagd door met elkaar verweven technologieën rond energie-efficiëntie, automatisering en klimaatverandering, die waarschijnlijk de vraag zullen gaan bepalen.”

De grondstoffen die het betreft zijn onder meer lithium en kobalt – beide zijn essentieel voor de productie van batterijen. Kobalt en lithium hebben in 2017 al prijsstijgingen doorgemaakt.

De stijgende vraag naar metalen is waarschijnlijk een gevolg van het toegenomen gebruik van geautomatiseerde voertuigen en dit wordt vooralsnog over het hoofd gezien. Koper, zilver en goud worden gebruikt in elektronica en elektrische componenten voor deze voertuigen. Aangezien toekomstige voertuigen meer technologieafhankelijk en autonoom zijn, kan een toename van geleiders in verwante systemen het gevolg zijn.

ETF Securities verwacht ook dat de automatiseringsrevolutie de vraag versterkt naar zeldzame grondstoffen zoals yttrium en praseodymium, die een integraal onderdeel zijn geworden van moderne technologieën.

James Butterfill voegt hieraan toe: “Misschien is de interessantste nieuwe generatie grondstoffen ook de minst bekende: de zeldzame grondstoffen. Ondanks hun onbekendheid bij de meeste mensen, is deze groep integraal onderdeel geworden van de productie van moderne technologieën in vele industrieën, waaronder medicijnen, defensie, transport en energieopwekking. Zij zijn ook al belangrijk in ons dagelijks leven, via elektronica en mobiele apparaten. Met een groeiende mondiale middenklasse, gecombineerd met de opkomst van automatisering, zal een veelvoud van grondstoffen met moeilijke namen zoals – zoals yttrium en praseodymium – een centrale rol in onze moderne levensstandaard spelen.”

ETF Securities verwacht in het komende jaar weinig verandering in de goudprijs, waarbij de outperformance afhankelijk is van onvoorspelbare politieke risicomijdende gebeurtenissen die historisch gezien de vraag naar goud hebben veroorzaakt, en het aantal rentestijgingen van de Fed, omdat stijgende rentestanden samenhangen met zwakkere prestaties van de goudprijs.

Nitesh Shah, grondstoffenstrateeg, zegt: “Hogere nominale rentevoeten, een steilere rentecurve en de daaruit voortvloeiende sterkere USD zullen waarschijnlijk een significant opwaarts potentieel van de goudprijs belemmeren. Wij verwachten dat de Fed het beleid zal blijven verkrappen en dat de neerwaartse risico’s voor de goudprijs beperkt zijn omdat de reële rentetarieven laag blijven aangezien de inflatie in de VS aantrekt. Per saldo zien we het komende jaar weinig veranderingen in de goudprijs.”

Zilver daarentegen, dat onder de fair value noteert, zal waarschijnlijk wel goed presteren volgens ETF Securities, dankzij de steun van de industriële vraag van zonnepanelen- en autoproducenten.

Palladium is in 2017 met 43%* gestegen en was de sterkst presterende grondstof. Voor het eerst in 16 jaar heeft het platina weten te verslaan. Maar ETF Securities verwacht niet dat de outperformance van palladium zal aanhouden in 2018. Dit geldt ook voor de huidige korting van 28%* op platina ten opzichte van goud, deels omdat juweliers overschakelen naar het relatief goedkope platina.

In het basisscenario van ETF Securities zullen de prestatie van olie ook niet spectaculair zijn, omdat de impasse tussen de VS en de OPEC een significante daling in het aanbod zal verhinderen en het huidige aanbodoverschot dus zal aanhouden.

Nitesh Shah zegt: “De OPEC-strategie om de VS te dwingen hun olieproductie te verminderen is mislukt. In 2018 zal de Amerikaanse olieproductie waarschijnlijk een recordniveau bereiken, hoger dan de piek die vóór de prijzenoorlog in 2014 bereikt werd en boven het record van 10 miljoen vaten uit 1970. Er zijn weinig tekenen dat de backwardation in de futures-curven de Amerikaanse productie-uitbreiding zal afremmen. En de OPEC zal er niet in slagen de eigen afspraken na te komen.”

Voor de valutamarkten verwacht ETF Securities dat vlakke wereldwijde rentecurves de weg kunnen effenen voor een sterke Amerikaanse dollar, gezien de verkrapping van het monetaire beleid door de Federal Reserve.

De voorzichtige vooruitzichten van de Europese Centrale Bank (ECB) voor de inflatie zullen neerwaartse druk op de euro blijven uitoefenen. ETF Securities verwacht dat het Britse pond op korte termijn binnen de bandbreedte zal blijven, maar potentieel heeft om naar boven uit te breken als de onzekerheid over de Brexit-onderhandelingen positief wordt opgelost.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
december 07 09:00 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen