‘Euro blijft een sell’

De Europese Centrale Bank kondigde donderdag opnieuw een renteverhoging van 25bps aan. Daarmee komt de depositorente op 4,0%, maar de renteverhoging was duifachtig omdat er werd gezinspeeld op het einde van de verkrappingscyclus. De euro kan hierdoor verder aan waarde verliezen, zegt valutamarktstrateeg Charu Chanana van Saxo Bank.

De verklaring van de ECB stelde donderdag: “De raad van bestuur meent dat de belangrijkste rentetarieven van de ECB een niveau hebben bereikt dat, als het lang genoeg wordt aangehouden, een substantiële bijdrage zal leveren aan de tijdige terugkeer van de inflatie naar de doelstelling.” Deze duifachtige verhoging zorgde voor een daling van de 10-jaars Duitse Bund en Italiaanse rente met respectievelijk 6bps en 10bps. De inflatieprognose voor 2023 is opgewaardeerd van 5,4% naar 5,6% en voor 2024 van 3,0% naar 3,2. Voor 2025 is de inflatieprognose verlaagd van 2,2% naar 2,1%.

Groeiprognoses verlaagd

Konstantin Veit van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. “De euro zou, in verhouding tot de dollar, een sell kunnen blijven tot aan de Amerikaanse FOMC-vergadering. Volgens Eurostat bedroeg de algemene en kerninflatie in de eurozone in augustus 5,3%. Hoewel de algemene inflatie sinds de piek van 2022 is gehalveerd, blijft de onderliggende prijsdruk hardnekkig hoog. Om de inflatie terug te brengen naar de 2%-doelstelling van de ECB, kan een extra verzwakking van de arbeidsmarkt en de economie als geheel nodig zijn.”

Voor de euro/dollar ligt een steun op 1,07 en 1,02.

'Euro blijft een sell'

Lees hier het hele artikel

  Categories:
september 18 08:59 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen