Fund flows: Grote rotatie in november

De uitstroom uit obligaties was de grootste in 3,5 jaar en deed zich voor in bijna alle segmenten van de markt, blijkt uit cijfers van Bank of America Merrill Lynch tot en met 30 november. Ook goud en zilver werden na de verkiezingsoverwinning van Trump massaal van de hand gedaan. Aandelen aan de andere kant zagen de grootste instroom in 2 jaar.

De cijfers weerspiegelden het beeld op de financiële markten, waar geheel tegen de verwachting in de koersen van aandelen stegen en die van obligaties daalden.

Ondanks een maand van uitstroom is het vermogen onder beheer van obligatiefondsen dit jaar tot eind november nog altijd 4,4 procent gegroeid. De totale omvang van aandelenfondsen is daarentegen sinds 1 januari met 1,4 procent geslonken. Daarbij is het verschil tussen ETF’s en de overige fondsen groot. 

Aandelen ETF’s zagen 150,6 miljard dollar instroom, wat een groei voor deze passieve fondsen van 6,8 procent betekende. Aan de overige fondsen werd 259 miljard dollar onttrokken, wat bijna 5 procent van het totaal door deze fondsen beheerde vermogen is.

Uitstroom

Beleggingsfondsen (ETF’s en long-only samen) zagen dit jaar bij zowel Amerikaanse als Europese aandelen uitstroom. Japan en de opkomende markten laten een klein plusje zien.

Ook BlackRock houdt de instroom voor ETF ’s en andere indexproducten zoals grondstoffentrackers bij. Uit cijfers tot en met oktober blijkt dat de instroom voor al deze exchange-traded products op schema ligt om het recordjaar 2015 te evenaren.

Wereldwijd is er nu 3340 miljard dollar in indextrackers belegd, waarvan het grootste gedeelte in aandelentrackers. In de VS is het bedrag dat in ETF’s wordt belegd met 2382 miljard dollar ruim vier keer groter dan in Europa (557 miljard dollar).

Europa loopt dat verschil vooralsnog niet in. Hebben beleggers uit deze regio dit jaar tot en met oktober 45 miljard dollar aan nieuw geld in ETF’s belegd, in de VS was dat 179,7 miljard.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 07 17:18 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen