‘Fusie Delta Lloyd AM en NN IP levert weinig synergie op’

Delta Lloyd Asset Management en NN Investment Partners doen veel dezelfde dingen. Het samenvoegen van de twee assetmanagement-takken van de verzekeraars die mogelijk samen verder gaan, zal daarom wel schaalvoordelen opleveren, maar weinig synergie.

Dat is de analyse van assetmanagement-consultant Jasper Haak van het Rotterdamse consultancybureau AF Advisors.

‘Een fusie tussen de twee zal veel overlap opleveren, waardoor er vooral voordeel behaald kan worden door het schrappen van die overlap’, zegt hij.

NN deed onlangs een ongevraagd overnamebod op Delta Lloyd dat de laatste vervolgens als te laag van de hand wees. De kans bestaat dat de kous hiermee niet af is en NN nog met een hoger bod komt.

Haaks inschatting is echter dat de wens van NN om Delta Lloyd over te nemen, niet in eerste instantie zal zijn ingegeven door de wens haar assetmanager in te lijven.

‘Delta Lloyd AM en NN IP richten zich allebei op het verzekeringsboek van de verzekeraar waar ze onderdeel van zijn. Ze hebben daarom veel dezelfde soort strategieën.’. Het zou volgens Haak mooier zijn als een over te nemen partij een goede aanvulling zou vormen op het eigen aanbod.

Credits

‘NN IP en Delta Lloyd hebben allebei veel vastrentende strategieën. Ze zijn allebei sterk in credits, waaronder alternatieve creditstrategieën. Daarnaast hebben ze ook wel aandelenstategieën. De deelnemingen-strategieën van Delta Lloyd zijn bijvoorbeeld onderscheidend, maar die gaan niet zo goed momenteel.’

Beide fondshuizen bieden individuele DC-pensioenproducten aan. Delta Lloyd onder haar eigen naam en onder BeFrank. NN middels een verzekeringsproduct en haar PPI. Ook werken ze allebei aan een Algemeen Pensioenfonds, een Apf.

Specialiseren

Op de lange termijn speelt voor Delta Lloyd Asset Management volgens Haak net als voor ASR GAM, Actiam en Achmea IM echter dat ze om te kunnen overleven of zullen moeten specialiseren of moet opgaan in een grotere assetmanager.

Een integratie met het grotere NN IP zou in die zin niet slecht zijn voor Delta Lloyd AM, stelt Haak, al is het fondshuis wel bezig verder te specialiseren.

Eerder zei algemeen directeur en CIO Jacco Maters van Delta Lloyd Asset Management tegen Fondsnieuws dat het de ambitie van Delta Lloyd AM is uitmuntende beleggingsoplossingen te bieden voor institutionele klanten.

Maters: ‘De focus ligt hierdoor niet langer op het verslaan van de benchmark, maar op het vinden van een goede balans onder Solvency II.’ Ingewikkeld hierbij is namelijk volgens hem dat er allerlei restricties zijn. […] De kunst is dus rekening houdend met Solvency II een optimaal rendement te maken.’

Externe distributie

Haak wijst er verder op dat NN IP verder is dan Delta Lloyd AM met het distribueren van haar fondsen aan anderen dan de eigen verzekeraar. Hier kan Delta Lloyd AM dus wel van profiteren, zegt Haak. DLAM zal volgens hem bovendien ook voordeel hebben van de meer volwassen operationele en IT-infrastructuur van NNIP.

Voor NN IP geldt dat ze graag een grote en brede assetmanager wil zijn. Als er door een overname dus assets under management kunnen worden toegevoegd, is dat dus in principe mooi. NN IP had per medio 2016 197 miljard euro onder beheer. Delta Loyd zat naar eigen zeggen eind vorig jaar op 54,4 miljard euro onder beheer.

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

Lees hier het hele artikel

  Categories:
oktober 11 09:24 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen