Gavekal: Beleggers reageren irrationeel op koersdaling

Dit schrijft Anatole Kaletsky (foto) van het onderzoeksbureau Gavekal Research in een commentaar op de ‘melt down’ op de wereldwijde financiële markten sinds de start van dit jaar. 

Blinde paniek

Wel of geen devaluatie van de Chinese renminbi, dalende of stabiliserende olieprijzen, wel of geen recessie in de VS, al dan niet ingrijpende centrale banken – alles is voorbij gekomen en de reactie was telkens: blind verkopen. 

Kaletsky is niet overtuigd van naderende economische malaise die dit rechtvaardigt. Er is volgens hem ook niets van zichtbaar in de cijfers die naar buiten komen, over de economie of van banken en bedrijven. 

Hij denk dan ook dat de causaliteit andersom ligt. ‘Beleggers zien de aandelenkoersen vallen en geloven daarom dat er iets ontzettend fout is met de wereld.’ 

Boom-bust

Het kan natuurlijk dat het negatieve beurssentiment zijn weerslag zal krijgen op de economie. Dit soort overdrijving is wat boom-bust-cycli drijft, zowel naar boven als naar beneden. 

Echter, volgens Kaletsky is het ‘hoogst onwaarschijnlijk’ dat de huidige angst fundamenteel gegrond is. Voorlopig stort de Chinese economie niet in, schaden de lage olieprijzen de economie niet, vallen de VS niet terug in recessie en bezwijken de Europese en Japanse banken niet onder negatieve (deposito)rentes. 

‘Daarom blijf ik bullish’, aldus de strateeg over zijn visie op de financiële markten. 

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 15 17:18 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen