‘Geen systeemrisico Europese banken’

De aandelenkoersen van de financiële dienstverleners kregen dit jaar harde klappen. Kwartaalcijfers van onder meer Deutsche Bank, Credit Suisse en Royal Bank of Scotland vielen tegen. 

Daarbij baren slechte leningen en blootstellingen aan opkomende markten beleggers zorgen.

Zeker reden tot zorg

‘Al is er zeker reden bezorgd te zijn over de vooruitzichten van Europese financials, de bankensector is geen bron van een systeemrisico voor de eurozone als geheel’, zegt senior beleggingsstrateeg Sturkenboom in een marktcommentaar.  

Hij is het eens met de constatering dat de dalende rentemarges de winstgevendheid van banken pijn doet. ‘Maar de ECB zal dit meenemen in de besluitvorming over de beleidsmix. Het laatste wat de centrale bank wil is een bankencrisis.’ 

Probleem beheersbaar

En al zijn de exposures naar opkomende landen en slechte leningen groot, ze zijn volgens de Russell-strateeg beheersbaar. ‘De bankensector is goed gekapitaliseerd en goed gereguleerd nu de ECB de rol van toezichthouder op zich heeft genomen.’ 

Er kunnen natuurlijk altijd problemen ontstaan bij individuele banken, wat een bank-run kan veroorzaken. Echter, volgens Sturkenboom zijn er voldoende mogelijkheden om in dergelijke gevallen het ontstaan van een vicieuze cirkel te vermijden. 

Hij wijst er verder op dat de economie van de eurozone nog steeds groeit. Daarbij is de marktkapitalisatie van financiële fondsen als percentage van de markt terug op het niveau van de eurocrisis. 

Sturkenboom lijkt dit een overreactie. 

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 11 17:25 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen