‘Goud moet in een absolute return portfolio’

Beleggen in goud was niet altijd even populair in de afgelopen vijf jaar, maar het edelmetaal verdient nog steeds een plek in een absolute return portfolio. Suzanne Hutchins, portfolio manager in de Real Return team van Newton, een boutique van BNY Mellon, is daarvan overtuigd.

'Goud moet in een absolute return portfolio'

“Goud is niet te vergelijken met andere assets of grondstoffen”, stelt Hutchins. “In de verhitte debatten wordt die fout regelmatig gemaakt en wordt het edelmetaal op één lijn gezet met assets zoals aandelen. Men beweert dan dat een voorkeur voor goud gepaard gaat met een antipathie tegen bijvoorbeeld aandelen. Dit is absoluut niet het geval.”

Goud is een non-yielding asset. Hutchins is de mening toegedaan dat die gezien kan worden als een safe haven valuta, maar niet ingedeeld kan worden bij andere grondstoffen die gebruikt worden om economische activiteit mee te ontplooien. “Het feit dat het edelmetaal niet als andere grondstoffen geconsumeerd wordt, maar geleidelijk in hoeveelheid vermeerdert zonder dat dit gevolgen heeft voor de waarde – goud heeft een hoge stock to flow ratio – maakt het geschikt als monetaire eenheid”, laat de portfolio manager weten.

De aanhoudende toepassing van een ruim monetair beleid zorgt ervoor dat de valuta waarin veel activa genoteerd is in toenemende mate risicovol is. In dergelijke omstandigheden, waarin papiergeld devalueert en volatiel is, kan het zinvol zijn om een deel van de portfolio aan te houden in een asset die losstaat van het huidige – op krediet gebaseerde – financiële systeem als een vorm van diversificatie. Hutchins adviseert beleggers daarom goud aan te houden. “Doe dat om dezelfde reden waarom staten goud aanhouden, namelijk als financiële reserve.”

Volgens Newton neemt de volatiliteit (dus het risico op permanent vermogensverlies) toe, waardoor het afdekken van risico’s in de portfolio van wezenlijk belang is. Het alternatief is om volledig belegd te blijven in risicodragende assets en in tijden van crisis proberen als eerste de uitgang te bereiken, met het gevaar dat die exit dan geblokkeerd wordt door andere beleggers die hetzelfde proberen. En in dat geval zijn er geen vluchthavens beschikbaar. Dat risico durft Newton niet te lopen.

De Real Return strategie van Newton heeft naar eigen zeggen historisch gezien een blootstelling aan goud tussen de 6% en 13%, met een gemiddelde positieomvang van 9% sinds 2010. Afgelopen maand bedroeg de positieomvang ongeveer 9,6%, waarvan 5,3% in fysiek goud is belegd en de rest in goudmijnbedrijven.

Lees meer in de News & Views op goud van Suzanne Hutchins

Het bericht ‘Goud moet in een absolute return portfolio’ verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
maart 08 10:14 2016 Print dit artikel