Grootste koersdaling voor obligaties in één maand

De rente op tienjaars Amerikaans staatspapier is in november met 56 basispunten gestegen. Dit was de grootse stijging sinds 2009. Het gevolg? Een flinke koersdaling.

De Bloomberg Barclays Global Aggregate Total Return Index daalde in november met 4 procent. Dit was de grootse maandelijks daling sinds de lancering van de index in 1990.

Ook de koersen van Europese obligaties daalden donderdag. Volgens Bloomberg als gevolg van geruchten dat de Europese Centrale Bank overweegt een signaal te geven dat haar stimuleringspakket uiteindelijk ook zal eindigen.

Sinds de verkiezing van Donald Trump tot de volgende president van de Verenigde Staten en zijn belofte de belastingen te verlagen en te investeren in infrastructuur, zijn de markten in de ban van de mogelijke terugkeer van inflatie.

Half december staat er weer een Fed-vergadering op de agenda. De verwachting is dat dan besloten zal worden de rente opnieuw te verhogen. Voor 2017 wordt ten minste één en mogelijk meerdere renteverhogingen zijn.

Steeds vaker valt onder beleggers te horen dat de bull markt op de obligatiemarkten na 30 jaar ten einde is. Deze bull markt werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw ingezet met een constante renteverlaging die gepaard ging met hogere koersen en forse rendementen.

De Amerikaanse tienjaarsrente is tussen 1 september en 1 december van dit jaar gestegen van 1,57 procent naar 2,49 procent.

Nu het einde van die bull markt wordt voorspeld en de rendementen laag en zelfs negatief zijn, wijken veel asset allocatie strategen uit naar aandelen. Zo was er na de zege van Donald Trump gedurende vijftien handelsdagen sprake van instroom en hogere koersen voor Amerikaanse aandelen.

Overigens is de stijging van de obligatierente al begonnen vóór de aankondiging van Trump dat hij massief wil investeren in infrastructuur. Dat begon na de zomer, toen economen en beleggers de inschatting maakten van hogere wereldwijde groei, stijgende inflatie en een verschuiving van monetair naar fiscaal gedreven beleid.

Sinds deze week is er een nieuwe ontwikkeling bij gekomen die de inflatie kan opdrijven: een akkoord tussen de Opec-landen om de productie van olie te beperken. Het gevolg was een stijging van de olieprijzen die gevolgen heeft voor het besteedbare inkomen van consumenten.

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 02 10:26 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen