Guy Wagner (BdL): ‘Steeds meer signalen economische vertraging’

Wereldwijd zijn er volgens Guy Wagner, hoofdeconoom van Banque de Luxembourg, steeds meer signalen die wijzen op een economische vertraging. De maakindustrie had het al moeilijk, maar nu wordt ook de dienstensector getroffen, ondanks de gunstige invloed van de fors gedaalde olieprijzen op de koopkracht van de consument.

Guy Wagner (BdL): 'Steeds meer signalen economische vertraging'

“Volgens de eerste officiële schatting is de groei van het bruto binnenlands product (bbp) in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal van 2015 teruggevallen tot 0,7% omdat bedrijven minder investeerden en de consument zuiniger omsprong met zijn geld”, schrijft Wagner. “Ook in de andere regio’s gaan de meeste economische indicatoren erop achteruit”, voegt hij daar nog aan toe.

De beurzen belandden in januari in zwaar weer. Door de aanhoudende daling van de olieprijs en alsmaar talrijkere signalen die op een economische vertraging wijzen, nam de risicoaversie onder beleggers toe. In de afgelopen maand zijn de Amerikaanse S&P 500, de Europese Stoxx 600, de Japanse Topix en de MSCI Emerging Markets teruggevallen. “Vooral de financiële sector presteerde zwak omdat bedrijven minder goed in staat zijn om hun schulden af te lossen als gevolg van de val van de grondstoffenprijzen en de economische vertraging”, verduidelijkt de Luxemburgse econoom. “De centrale banken hebben niet veel marge meer om te reageren op een eventuele forse groeivertraging aangezien de rente al op nul staat, en dat maakt de beurzen kwetsbaar.”

Na de renteverhoging van 25 basispunten in december heeft de Fed de rente in januari ongewijzigd gelaten. Guy Wagner acht de kans klein dat het beleid in de komende maanden verder wordt verkrapt. In Europa gaf Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, te verstaan dat op de volgende bijeenkomst in maart mogelijk nieuwe maatregelen voor kwantitatieve monetaire versoepeling kunnen worden genomen in de aanhoudende strijd tegen de lage inflatie.

“In Europa evolueren de economische cijfers nog altijd in positieve zin in een context van bescheiden verwachtingen, maar blijft de absolute groei beperkt”, stelt Wagner. Binnen de beleggingscategorieën, en dan vooral aandelen, is actief beheer daardoor nog belangrijker geworden. “Gezien de aanhoudende financiële en economische onzekerheid is het essentieel dat beleggers strenge kwaliteitseisen blijven stellen aan de ondernemingen waarin zij beleggen”, besluit hij.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 15 11:38 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen