Het ‘decembereffect’ bestaat echt

Bijgeloof in de markten is waar – totdat het tegendeel blijkt. Zo ook met het bekende ‘decembereffect’. Die bestaat echt.

Data-analyse van Schroders over de afgelopen 30 jaar wijst uit dat aandelenmarkten in december de grootste kans in het jaar hebben om te stijgen. April staat op een goede tweede plek en augustus is de slechtst presterende maand. “Uit onderzoek blijkt dat sinds 1987 de aandelenmarkten in december in 79,2% van de tijd gestegen zijn. Als ook gekeken wordt naar het gemiddelde rendement, dan noteert de decembermaand met +2,2% aan kop. April is een goede tweede met een gemiddeld rendement van 1,9%. Wat de reden ook is, beleggers die gokken op een decembereffect doen dat wel voor eigen risico. Het proberen te timen van de markt is sowieso een twijfelachtige strategie. Beleggen is vooral een langetermijnbezigheid en niet iets wat je er even bij doet tijdens de feestdagen in december. Sinds 31 december 1987 is de S&P500 7,9% op jaarbasis gestegen. Maar ook hierbij geldt dat prestaties uit het verleden niets zeggen over de toekomst.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 07 13:34 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen