His master's voice: Europese aandelen? Nog even niet.

Geoffrey Goenen en Pieter Furnée van de twee respectievelijke fondshuizen zien voor de komende twaalf maanden veel (geopolitieke) onzekerheden, zodat ondanks de aantrekkelijke waarderingen slechts op beperkte rendementen mag worden gerekend.

Geoffroy Goenen, Head of Fundamental European Equity Management bij Candriam Investors Group: ‘De multiples van Europese aandelen zien er momenteel aantrekkelijk uit, maar wanneer de yields op Europese staatsobligaties weer zullen stijgen kan de risicopremie voor Europese aandelen ten opzichte van de obligatiemarkt wel in gevaar komen. Het macro-economische groeiscenario is in elk geval positief voor Europa en de rente blijft voorlopig laag, hetgeen gunstig is voor Europese aandelen.

De afgelopen jaren hebben de Europese aandelenmarkten aanzienlijk slechter gepresteerd dan de Amerikaanse evenknie. Het vertrouwen in Europa is mondiaal gezien ook nog niet waar het moet zijn: beleggers blijven nerveus. Allereerst vanwege het bancaire systeem, dat nog niet zo solide is als bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

De komst van een Europese bankenunie onder toezicht van de ECB zal daar zeker verandering in brengen, al zal de besluitvorming in Europa voor veel Amerikanen erg traag overkomen. Het vertrouwen in de Europese aandelenmarkt wordt daarnaast afgeremd door de politiek en 2017 wordt in dat opzicht zeker een interessant jaar.

De onderhandelingen rond Brexit zullen meer vorm krijgen en er zijn grote verkiezingen: Frankrijk, Duitsland en ook Nederland, waardoor veel onzekerheid waar de markt nu nog tegenaan hikt, zal verdwijnen. Frankrijk en Duitsland willen meer politieke eenheid en als die er is, zal de ‘value gap’ tussen de Amerikaanse en Europese aandelenmarkt ook krimpen.

Op korte termijn is er echter meer sprake van een switch van Amerikaanse aandelen richting aandelen uit opkomende markten, die eerder dit jaar ongekend goedkoop waren en nog altijd gunstig geprijsd zijn. Binnen de mondiale aandelenmarkten zal er daarom voorlopig nog wel een uitstroom richting ‘emerging markets’ zijn, voordat we instroom in Europa zullen zien. De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen deze week zal daar weinig verandering in brengen: belangrijker is de rente en inflatie en blijven de ogen in Amerika dus nog gericht op de Federal Reserve.

Pieter Furnée, Head of Global Client Group Benelux: ‘Europese aandelen profiteren momenteel van het feit dat ze bij andere markten zijn achtergebleven en daardoor in verhouding goedkoop lijken. De komende periode kan de trend die positief is voor aandelen zeker doorgaan, maar tegelijkertijd doemt er een reeks van zeer onvoorspelbare risico’s  op.

Een positieve ontwikkeling zijn onder meer de verbeterende economische data uit de opkomende economieën, hier zullen de Europese exporteurs van profiteren. Goed nieuws met name voor de bedrijven in de Dax-index. Daarbij zal een voortgaande stabilisering van de olieprijs gunstig uitwerken voor Europa.

Positieve ontwikkelingen die dus een stimulans zullen voor ondernemingen en dus aan de aandelenbeurzen. Daartegenover staan een aantal  gebeurtenissen waarvan de afloop onzeker is en die een behoorlijke impact kunnen hebben op de markten. Neem het referendum in Italië, de Brexit-onderhandelingen en de verkiezingen in landen als Duitsland, Frankrijk en natuurlijk Nederland. De stijging in de peilingen van populistische partijen in deze landen kan de beurzen beïnvloeden. En dan zijn er deze week de Amerikaanse verkiezingen. Wie er ook wint, en hoe het Congres er ook uit zal zien, de kans dat de politieke onrust in de VS zal aanhouden is groot.

Het gevolg is dat de Europese aandelenmarkten tot eind 2016 heen en weer worden geslingerd tussen deze thema’s en dat beleggers dus te maken krijgen met flinke volatiliteit. De optelsom van de positieve en negatieve ontwikkelingen, in combinatie met de voortdurende trage economische groei in de VS en Europa, zal ervoor zorgen dat er in geen enkel beleggingssegment grote winsten te verwachten zijn. Voor de aandelenmarkt gaan wij de komende twaalf maanden uit van een rendement van onder de 10 procent.

Wij blijven positief over de individuele groeiaandelen zoals die te vinden zijn in de IT sector en voor ondernemingen die een robuust of stijgend dividend uitbetalen. De strategie blijft hetzelfde als de laatste jaren het geval was: in deze woelige markten blijft het absoluut noodzaak om tactisch en selectief te zijn.’

Geïnteresseerd in de visies van asset managers op actuele beleggingsvragen, klik dan hier

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 06 17:51 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen