His master's voice: Goud als hedge tegen Trump

Robert Minter en Aran Pataki van de twee respectievelijke fondshuizen stellen dat goud zijn waarde heeft bewezen als alternatief voor cash. Afgelopen week daalde het edelmetaal meer dan 3 procent in waarde, al staat het year to date nog op een flinke plus. Is dit het moment om te verkopen? Nee, denkt het tweetal, want de onzekerheid blijft groot.

Robert Minter, beleggingsstrateeg bij Aberdeen Asset Management: ‘Eenieder die denkt precies te weten hoe het beleid van de kersverse president Trump eruit komt te zien en wat dat gaat betekenen, houdt zichzelf voor de gek. De enige zekerheid die we hebben is dat het democratische verzet tegen de globalisering zich stevig heeft geworteld in de ontwikkelde wereld. Europa is daarvan de voorloper. Na jaren van kwakkelende economische groei eisen Europeanen weer hun soevereiniteit op.

Aan het algehele gevoel van onvrede kan alleen een eind komen als blijkt dat het populistische gedachtegoed in de praktijk op spectaculaire wijze faalt. Je kunt er echter op wachten tot je een ons weegt, ben ik bang. De FTSE 100 is sinds het dieptepunt van het

Brexit-referendum al met 14,4 procent gestegen en ook de Amerikaanse koersen stegen toen bekend werd dat Trump de verkiezingen had gewonnen.

Goud is in veel landen nog steeds een soort ruilmiddel, eigenlijk is het edelmetaal alleen in grote ontwikkelde landen met een stabiele munt een grondstof. In India en China, de grootste afnemers van fysiek goud, blijft de vraag naar het blinkende edelmetaal achter. De Chinezen zochten in het verleden massaal hun heil in goud om zo de dans van de devaluerende munt te ontspringen, tot aangescherpte regelgeving een eind maakte aan het enthousiasme. Ook de Indiase regering maakte een eind aan de ongebreidelde inkoop van goud.

Zowel de Chinese als de Indiase aandelenmarkten doen het goed en kunnen wedijveren met buitenlandse spelers om de gunst van de belegger, waardoor de vraag naar goud afneemt. In Azië zijn de premies op goud aantoonbaar veel sterker toegenomen dan in Europa. Als die premies standhouden zou de vraag in India en China weer kunnen toenemen. Goud heeft een negatieve correlatie met veel andere beleggingen, wat betekent dat kleine hoeveelheden van het edelmetaal helpen om het risico in portefeuilles te spreiden.’

Aron Pataki, lead manager van het BNY Mellon Global Real Return Fund: ‘De onzekerheid over wie de volgende president van de VS wordt, is verdwenen na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, maar grote onzekerheid blijft aanwezig, zowel in de aanloop naar als na zijn inauguratie. Net als Brexit, beschouwen wij de Amerikaanse verkiezingsuitslag als een afspiegeling van een bredere wereldwijde trend. Politieke fragmentatie is een thema dat we al enige tijd volgen, dus onzekerheid over het toekomstige beleid Trump is slechts één belangrijke risicofactor tegen een aanhoudend fragiele achtergrond.

Onze Real Return-strategie blijft defensief gepositioneerd met een significante blootstelling aan goud, en we houden vast aan een allocatie van ongeveer 12 procent in zowel fysiek goud als in aandelen van goudmijnbedrijven. We zien goud als een non-yielding real asset, dat noch dividend uitkeert, noch rente betaalt, maar wel het vermogen heeft om als een safe haven-valuta te functioneren als markten volatiel zijn.

Goud kan niet op een lijn worden gesteld met andere grondstoffen die worden verbruikt in een economische activiteit. Juist het feit dat goud niet wordt gebruikt als andere grondstoffen, maar in de loop van de tijd geleidelijk in waarde kan toenemen zonder kwalitatief te verslechteren, verschaft het edelmetaal het vermogen als munteenheid op te treden. De trage en stabiele groei van goud in vergelijking met papiergeld zorgt ervoor dat goud het vermogen heeft om in de loop van de tijd in waarde te stijgen.

Naarmate we verder op onbekend monetair terrein komen en het politieke klimaat onzekerder wordt, blijven wij van mening dat het juist is om een bepaald deel van het vermogen van onze klanten te beleggen in een asset die niet kan worden gedrukt of gecreëerd.

Bovendien, naarmate in toenemende mate een negatieve rente rondwaart over grote delen van de wereldwijde obligatiemarkten, boet dit argument tegen goud (de alternatieve kosten van het houden van non-yielding assets) langzaam aan kracht in. Het is ook goed te beseffen dat, hoewel goud niet langer wordt gebruikt om valuta te ondersteunen, natiestaten goud blijven aanhouden als onderdeel van hun reserves als een financiële “verzekering” op de lange termijn. Het lijkt niet onredelijk voor spaarders om hetzelfde te doen.’

Geïnteresseerd in de visies van asset managers op actuele beleggingsvragen, klik dan hier

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 14 04:40 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen