His master's voice: Zet draai naar cylische aandelen door?

De beleggingsexperts Geoffroy Goenen en … van de twee respectievelijke fondshuizen blijven vooralsnog erg terughoudend.

Geoffroy Goenen, head of fundamental european equity management bij Candriam Investors Group: ‘Cyclisch beleggen lag de afgelopen jaren niet voor de hand, tegen een achtergrond van gematigde groei in Europa en groeivertragingen in de VS en China. De economie groeit er wereldwijd niet hard genoeg voor en er liggen veel groeivertragers op de loer. Liever kiezen we voor bedrijven in de juiste sectoren die structurele winstgroei laten zien en blijven innoveren: ‘best-in-class’ ondernemingen als de Britse consumer goodsproducent Reckitt-Benckiser en de Nederlandse chipfabrikant ASML.

Het lange termijn vooruitzicht is voor Europa niet wezenlijk anders: de inflatie en economische groei blijft voorlopig beperkt en als cyclische aandelen het al beter doen dan hun anticyclische tegenwichten, dan is die outperformance niet automatisch houdbaar op lange termijn.

Op kortere termijn is er met cyclisch beleggen wel rendement te behalen, door actieve stock picking binnen de juiste sectoren. Zo hebben we rond het Brexit-besluit aandelen als KBC en ING gekocht, destijds gunstig geprijsd en inmiddels fors gestegen. Een andere koopkans dit jaar betreft aandelen van industrials. De mijnbouw bijvoorbeeld heeft het zwaarder dan ooit en aandelen bevinden zich zo ongeveer op het laagste niveau van hun normale cyclus – toekomstbestendige bedrijven die als winnaar uit de bus komen zullen sterk in waarde stijgen.

Een volatiel en laagrentend klimaat met voor Europa hooguit een groei van 1 – 1,5 procent, rechtvaardigt niet direct een keuze voor cyclische aandelen. In onze Europese aandelenallocatie kiezen wij sowieso liever voor gunstig geprijsde kwaliteitsaandelen die een stabiele winstgroei laten zien. Het eerder genoemde Renckitt Benckiser bijvoorbeeld, daalde tussen 2007 en 2009 met circa. 10 procent, om de jaren erna consequent een groei van 150 procent te laten zien. De Europese technologiesector heeft ook veel pareltjes, met name software-bedrijven en semiconductor producenten, die cyclisch meegroeien met de economie maar bovenal profiteren van gezonde winstgroei en sterke innovatie.

Ook consumptiegoederen zijn een sector waar we graag in belegd zijn. Candriam heeft daarbij een sterke voorkeur voor aandelen die meerdere groeithema’s tegelijk raken: Yoox bijvoorbeeld, een online retailer met luxe producten die van zowel de hang naar luxe als de toename van e-commerce profiteert.’

… van T. Rowe Price…:

 

Geïnteresseerd in de visies van asset managers op actuele beleggingsvragen, klik dan hier.

 

 

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
september 11 17:00 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen