Hogere euro/dollar voedt angst voor protectionisme

De euro/dollar is vanmorgen opgelopen tot 1,2453. Alibaba-CEO Jack Ma heeft in Davos gezegd dat trade niet moet worden ingezet als wapen maar als middel om doelstellingen en oplossingen te bereiken. Ma is bang voor toenemend protectionisme.

Dat is terecht gezien de walls die om China en de VS worden gebouwd. De Franse president Macron heeft in Zwitserland gezegd dat “globalisering een crisis meemaakt”. Steven Mnuchin, minister van Financiën in de VS, is van mening dat een zwakke dollar goed is voor zijn land.

Toch zijn er ook andersoortige geluiden, hoewel ze niet kunnen overtuigen. Martin Arnold, FX en macro strateeg bij ETF Securities verwacht dat de euro/dollar in Q1 onder de 1,20 staat. Dat komt overeen met de Bloomberg-raming van 1,19. De visie lijkt er vooral te zijn gebaseerd op een meevallende ontwikkeling in Europa. “De euro heeft geprofiteerd van de verbetering van het onderliggende economische klimaat, alsook van recente opmerkingen van een aantal beleidsmakers dat de kans aanwezig is dat de ECB het QE-programma in 2018 zal beëindigen. Inflatieverwachtingen blijven echter gematigd in de eurozone en de ruime reservecapaciteit op de arbeidsmarkt zal de loongroei waarschijnlijk voorlopig nog dempen. De inflatie in de eurozone is gedaald nadat het hoogste niveau in vier jaar begin 2017 werd bereikt en beweegt zich momenteel rond 1,4% en dat is onder de ‘dichtbij of onder de 2,0%’-doelstelling van de ECB. Volgens Arnold is het onwaarschijnlijk dat de inflatie de komende maanden boven deze doelstelling uitkomt. Hij meent dat de ECB zich zorgen zal maken over de invloed van de euro op de inflatieverwachtingen. De balans van de ECB is niet eerder zo groot geweest. De ECB nadert nu wel de limiet van haar QE-activiteiten, waarbij de groei van haar balans afneemt. De groei van de geldhoeveelheid neemt ook af. De markt lijkt echter al rekening te houden met de mogelijkheid van monetaire verkrapping in de eurozone, ondanks dat de ECB haar inflatieprognose pas afgelopen december heeft verlaagd.”

Lees hier het hele artikel

  Categories:
januari 25 08:28 2018 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen