‘Infrastructuur is wereldwijd de nieuwe mantra’

“Infrastructuur is wereldwijd de nieuwe mantra, in elk geval bij beleggers die vooruitkijken.” Dit stelt Vincent Juvyns, Global Market Strategist bij J.P. Morgan Asset Management. De kansen in infrastructuur gelden niet alleen voor de Verenigde Staten, maar ook voor Europa, China en Japan. Het is één van de investeringsideeën die hij in The Dylan Hotel in Amsterdam, net vóór de kerstdagen, besprak tijdens een outlookbijeenkomst.

‘Infrastructuur is wereldwijd de nieuwe mantra’Hij begon zijn beschouwingen met een terugblik op de financiële markten in 2016. In januari kregen die nog diverse stormen over zich heen. “Alle zorgen zijn echter niet concreet geworden”, aldus Juvyns. “Al met al is het een goed jaar gebleken, ondanks de hoge mate aan volatiliteit.”

Dat blijkt ook over het brede front uit de wereldwijd gemeten PMI’s.” Het geldt voor de VS maar ook voor Europa en de opkomende markten, inclusief China. En dat terwijl dit laatste land beleggers danige koppijn gaf aan het begin van het jaar. Maar de PMI’s geven volgens Juvyns aan dat alle zeilen bol staan in de economische wind. De strateeg van J.P. Morgan AM rekent voor dat de groei van het wereldwijde bbp in 2016 uit zal komen op 3,5%. Voor 2017 gaat hij uit van een halve tot een hele procent erbij.

Amerikaanse consumptie

J.P. Morgan AM behoudt in het komende jaar een duidelijke voorkeur voor de VS. “Donald Trump erft een economie die in goede conditie is.” Barack Obama heeft dus goed werk gedaan, ondanks de verbale diarree die Trump over zijn beleid uit heeft gestort tijdens de verkiezingsstrijd met Hillary Clinton. De binnenlandse consumptie is tijdens Obama’s regering, die in 2009 aantrad, geleidelijk aan weer op gang gekomen en heeft een belangrijk aandeel in de bewerkstelligde economische groei.

De jobcreatie, wat een cruciale drijver is achter de consumptie, wordt door Juvyns indrukwekkend genoemd. “Het gaat om 15 miljoen banen sinds 2010, en dat zijn geen ambtenarenbanen zoals in Europa.” Hoe het met Trump gaat verlopen? Het is nog de vraag. Maar op belastinggebied (een versoepeling voor onder meer het Amerikaanse mkb) en regelgeving (een forse deregulering) is het zijn verwachting dat Trumps bewind goed kan gaan uitpakken voor de economie. En dat geldt ook voor de aangekondigde massa-investeringen in de gebrekkige infrastructuur.

Het samenstel van maatregelen zal de economie een extra boost geven. Anders is dat met de protectionistische trommel waarop Trump slaat. Het is nog de vraag of het trommelvel het zal houden met de beuken die Trump lijkt te gaan geven op die trommel. Ondernemingen met een sterke internationale exposure zullen duidelijk worden geraakt. Net als zoveel andere beleggingsexperts schat hij in dat Trump zijn geopolitieke en isolationistische toon zal moeten temperen. “Hij kan gewoonweg zijn begrotingsbeleid niet financieren zonder dé internationale partner van de VS. Dat wil zeggen China. Samen met Japan is 60 à 65% van de Treasuries in handen van die Aziatische landen.

Trump tantrum

Juvyns maakt er met nadruk gewag van dat inflatie in 2017 zeker weer een serieus aandachtspunt wordt. “Op allerlei markten is die al enige tijd aan het stijgen, maar deze gaat in de VS echt weer de kop opsteken, aangezwengeld door de jobcreatie en het weer boven de 50 dollar stijgen van de olieprijzen. De strateeg sluit zich dan ook aan bij de consensus van vakgenoten dat de Federal Reserve overgaat tot minstens twee renteverhogingen. Hij denkt zelf aan drie stuks.

En dan Europa. Volgens Juvyns zal deze regio van de reflatie kunnen profiteren. Maar een situatie zoals die in de VS is nog niet bereikt. Ook arbeidsmarkttechnisch ziet hij het zitten. “Er zijn nog nooit zoveel Europeanen aan het werk geweest in Europa.” De kerninflatie bevindt zich onder de 1%. “Om die op te krikken, hebben we een sterke verbetering van de arbeidsproductiviteit nodig.” Er zit zijn inziens niets anders op dan dat het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) af blijft wijken van die van de Fed, maar dat dit wel steeds meer wordt afgezwakt.

Wat betreft de opkomende makten was hij ook positief van toon. “Er is weer sprake van een groeimomentum. Het reflecteert in de winsten van bedrijven. De alpha is terug.” Juvyns wijst onder meer op het herstel in Latijns-Amerika, waar landen profiteren van de opgeklommen prijzen van commodities en de olie. “Die landen zijn daarmee erg geholpen.” Tot slot gaat de strateeg ervan uit dat de groei van China op peil blijft in 2017. “De autoriteiten hebben een zachte landing bewerkstelligd. Maar de vraag is wel of dit genoeg zal zijn voor het in aantocht zijnde ‘Trump tantrum’.

Beleggingskansen

Wat zijn de beleggingsconsequenties? “Beleggers zullen genoegen moeten nemen met minder rendement. Desondanks liggen er volop kansen.” De correlaties tussen aandelen en vastrentende waarden zijn onmiskenbaar toegenomen. Hij stelt dat het goed is om daarom open te staan voor alternatieve strategieën, inclusief het inzetten van hedgefondsen.

Vastrentende waarden bieden echter wel degelijk kansen indien het hele spectrum van dergelijke waardepapieren in ogenschouw wordt genomen. Amerikaanse en Europese high yields blijven daarbij een favoriete asset class van J.P. Morgan AM. Maar het meest ziet deze asset manager in het bespelen van het reflatiethema via aandelen. In het bijzonder Amerikaanse aandelen, met een voorkeur voor small caps en cyclische waarden.

Japanse aandelen worden ook overwogen. Europese aandelen zijn in de algehele strategie weliswaar onderwogen, maar men is erg gecharmeerd van value stocks en financiële waarden. Verder blijft J.P. Morgan constructief ten aanzien van aandelen uit opkomende markten, vanwege de goede fundamentals en omdat de technische onderbouwing en de winstvooruitzichten aan de beterende hand zijn. Opmerkelijk vindt Juvyns dat er een omslag is gekomen op aandelengebied. “Waardeaandelen hebben eindelijk het tij mee. Wie had dat kunnen zien aankomen?” En natuurlijk moeten de kansen die de investeringsmogelijkheden in infrastructuur wereldwijd gaan bieden goed in de gaten worden gehouden.

Het bericht ‘Infrastructuur is wereldwijd de nieuwe mantra’ verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 23 15:33 2016 Print dit artikel