Invesco en Danske Bank: ESG-criteria brengen echte risico’s niet in beeld

Duurzaam beleggen moet terug naar de basis in plaats van te ontaarden in een overdaad aan cijfers en regels die fondsmanagers feitelijk weinig inzicht bieden. Dat stellen vermogensbeheerder Invesco en Danske Bank in een gezamenlijke analyse. Ze vinden dat er te veel tijd en energie verloren gaat aan ‘afvinken’ in plaats van het goed in kaart brengen van de risico’s.

Het lijkt erop dat integratie van ESG-factoren in het beleggingsbeleid (Environmental, Social en Governance) heeft geleid tot een ondoorzichtige bureaucratie, zo schrijven de specialisten van bovengenoemde instellingen – terwijl nieuwe meetmethoden bedoeld waren om zaken juist transparanter te maken.

Sinds de lancering van de Principles for Responsible Investment (PRI) in 2006 is er een wildgroei aan maatstaven, gedragscodes en rapportageverplichtingen. Op zichzelf zijn al deze initiatieven goed bedoeld en mogelijk nuttig. Maar, zo schrijven Invesco en Danske Bank, samen zorgen ze voor een sterk gefragmenteerde en ingewikkelde sector waar het zicht op wat werkelijk belangrijk is, verloren lijkt. Als voorbeeld geven ze een vermogensbeheerder die in een jaar tijd 350 ‘engagements’ met bedrijven heeft gehad over duurzaamheid. Het is betekenisloze informatie als er geen details bekend zijn over de aard van de gesprekken, en degenen die ze gevoerd hebben (waren het ESG-specialisten of daadwerkelijk de fondsbeheerders die de aan- en verkoopbeslissingen nemen?).

Wat wordt er met al die verslagen en onderzoeken bereikt? Hoeveel van deze vragen moeten echt beantwoord worden? Het feit dat je bepaalde zaken kunt meten betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze er beter op worden, aldus de auteurs. Sterker: te veel vermogensbeheerders worden gedwongen tijd en energie te steken in het oppoetsen van hun ESG-imago, ten koste van de eindbeleggers.

“Wij vragen ons af of we niet een punt bereikt hebben waarop veel wordt gemeten maar te weinig wordt begrepen”, stellen Invesco en Danske Bank. Ze bepleiten daarom een ‘back to basics’-aanpak, waarbij de beoordeling van ESG-factoren komt te liggen bij de fondsmanagers. Deze professionele beleggers nemen immers de daadwerkelijke aan- en verkoopbeslissingen en onderhouden intensieve contacten met beursfondsen. Die aanpak verdient de voorkeur boven uitsluiting op basis van vaak zeer subjectieve ESG-criteria. Invesco en Danske Bank stellen eveneens voor dat beleggers en academici ‘zinvolle statistieken’ ontwikkelen die de ESG-risico’s op langere termijn in kaart brengen, naast wereldwijde standaarden voor hoe bedrijven hierover moeten rapporteren.

Lost in Translation whitepaper.pdf

Het bericht Invesco en Danske Bank: ESG-criteria brengen echte risico’s niet in beeld verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
mei 14 15:17 2018 Print dit artikel