Iran als de laatste grote openbaring

Dankzij het historische akkoord met Iran over zijn atoomprogramma en de opheffing van de sancties kan het land weer worden opgenomen in de internationale gemeenschap. Dat is goed nieuws voor beleggers, want het wordt gezien als de terugkeer in het wereldwijde systeem van de grootste economie sinds de instorting van de Sovjet-Unie in 1991.

Iran als de laatste grote openbaringAan de vooravond van de opheffing van de sancties gingen wij op onderzoeksmissie naar Iran. Wat wij zagen, was een openbaring en ontkrachtte een groot aantal van onze vooroordelen. Iran bleek meer gemeen te hebben met Turkije dan met Saudi-Arabië.

Teheran is bijvoorbeeld een zeer kosmopolitische stad met een veel liberalere sfeer dan wij hadden verwacht en lijken de vrouwen er volledig geïntegreerd in het maatschappelijk leven. Het land heeft een goed opgeleide bevolking, is ondernemend en welvarend, maar heeft een gebrek aan cashflow vanwege de sancties die in 1979 werden opgelegd. Nu de sancties worden opgeheven, heeft het land de internationale belegger heel wat te bieden.

Sterke fundamentals

Iran bezit aantoonbaar ’s werelds grootste gecombineerde olie- en gasreserves. Het is de nummer vier in olie en de nummer één in aardgas. Volgens prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal Iran zijn olieproductie in 2016, na de versoepeling van de sancties van de Europese Unie (EU) en de Verenigde Naties (VN), met 600.000 barrels per day (bpd) opvoeren, een volume dat op middellange termijn zal oplopen naar 1,2 miljoen bpd. Dat is ongeveer de helft van de groei van de wereldwijde olievraag in 2016.

Het land heeft daarnaast een grote bevolking waarvan 60% jonger is dan 30 jaar. De beroepsbevolking is goed opgeleid, en telt na de Verenigde Staten en Rusland het hoogste aantal ingenieurs. Ook heeft het de hoogste alfabetiseringsgraad in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA).

Iran is de op een na grootste economie in de MENA-regio, na Saudi-Arabië, met een bbp van 406,3 miljard dollar in 2014. Dat is ongeveer gelijk aan Thailand. Nu de sancties zijn opgeheven voor het begin van het Iraanse kalenderjaar 2016, dat in maart begint, verwacht de Wereldbank dat de reële bbp-groei zal toenemen van 1,9% in 2015 naar 5,8% in 2016 en 6,7% in 2017. Bovendien is de inflatie dankzij een streng monetair beleid gedaald van een recordniveau van 45% in 2012 naar 13 à 15% nu.

De financiële sector

Langdurige staatsbemoeienis en een zwak bestuur, gecombineerd met jarenlange sancties, hebben ertoe geleid dat de bankensector relatief zwak is. De banken die wij spraken, hebben een zware exposure naar activa die niet tot hun kernactiviteit behoren zoals vastgoed, franchises en aandelen. Dat komt waarschijnlijk omdat de beleggingsmogelijkheden als gevolg van de sancties beperkt zijn.

Zorgwekkend is dat de banken ondergekapitaliseerd zijn en een hoog percentage non-performing loans hebben, terwijl er nog geen herkapitalisatieplan is. Er is echter wel veel belangstelling van buitenlandse investeerders. Veel Iraanse banken zijn al in gesprek met internationale banken.

De Tehran Stock Exchange (TSE) exploiteert twee aandelenbeurzen. De hoofdbeurs, waar 540 ondernemingen met een totale marktkapitalisatie van 120 miljard dollar genoteerd zijn, heeft een omzet van 40 miljard dollar per dag en maar liefst 107 brokers. De dagelijkse stijgings- en dalingslimiet bedraagt 5%. In 2013 werden Exhange Traded Funds (ETF’s) geïntroduceerd en daarvan er zijn er nu 11 genoteerd aan de TSE.

De gemiddelde koers-winstverhouding van de index bedraagt 6 (was op laagste punt 4 à 5) en het gemiddelde dividendrendement 14%, maar de buitenlandse deelname is verwaarloosbaar. In 2006 begon de regering met een omvangrijke privatiseringsoperatie waardoor een grote verscheidenheid aan staatsbedrijven terugkeerde naar de private sector. De grootste tien beursgenoteerde bedrijven zijn goed voor 50% van de totale beurswaarde van de TSE. Zeven van deze bedrijven zijn voormalige staatsbedrijven.

De olie- en mijnbouwsector domineert zowel de economie als de aandelenmarkt en snakt naar kapitaal en samenwerking met buitenlandse partijen. Zodoende is er een klein deel van de aandelenmarkt dat volop kansen biedt, en waarschijnlijk ook veel beleggers zal aantrekken.

Vroege vogels in het voordeel

Wij zijn van mening dat er geld te verdienen is voor vroege vogels die zich begin 2016 op de markt begeven. Op langere termijn zien we meer hobbels op de weg en zouden beleggingen wel eens kunnen stranden. Het doel van onze reis was meer kennis over Iran en de kenmerken van de Iraanse markt te vergaren. Dat is gedeeltelijk gelukt, maar om met een gerust hart te kunnen beleggen zouden we langer met functionarissen van bedrijven en overheid moeten kunnen spreken.

Zaken als transparantie en corruptie zijn ook een aandachtspunt in de ontwikkeling van elke frontier-economie. Wat transparantie betreft, eindigde Iran in de Global Corruption Index van Transparency International in 2014 als nummer 136 van de 175 landen.

Vanwege zijn rentree in de wereldeconomie, zijn enorme olie- en gasreserves en zijn gunstige demografische kenmerken zal de belangstelling voor Iran in de toekomst alleen maar toenemen. Institutionele beleggers zullen op bezwaren ten aanzien van liquiditeit en ondernemingsbestuur stuiten. Dat is vrij normaal in pas opengestelde markten. Maar er zijn altijd gebieden waar ervaren beleggers goed lopende of sterker wordende bedrijven kunnen vinden die door anderen over het hoofd worden gezien.

Uiteindelijk kan beleggen in Iran lonend zijn, mits de focus op kwaliteit ligt, vooral gezien het lage niveau van de waarderingen op dit moment. Bovendien is Iran een van de laatste onontgonnen frontier markets, zodat het voor sommige beleggers een van de laatste stukjes van de beleggingspuzzel zou kunnen zijn.

Het bericht Iran als de laatste grote openbaring verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 02 10:15 2016 Print dit artikel