Is rally opkomende markten bijna voorbij?

De langdurige rally die de opkomende markten dit jaar tot dusver hebben laten zien, roept bij sommige beleggers de vraag op of dit zo kan doorgaan. Ondanks de opgelopen waarderingen wijzen volgens ons de signalen erop dat het antwoord ja is.

Opkomende markten: is de rally bijna voorbij?De MSCI Emerging Markets Index is tot eind oktober circa 14% gestegen, aanzienlijk meer dan de MSCI World Index. En hoewel er risico’s zijn, verwachten wij dat de opkomende markten deze rally kunnen vervolgen.

De redenen zijn de verbetering van de vooruitzichten, mede dankzij de monetaire stimulering in China, ondersteund door de stabilisatie van de grondstoffenprijzen, een aanhoudende groei in de Verenigde Staten en een aantrekkende export van de opkomende markten. Risico’s zijn onder meer een mogelijke renteverhoging in de VS, de gevolgen van de presidentsverkiezing op de wereldhandel en smeulende geopolitieke spanningen waarbij Rusland en China betrokken zijn.

Blijf trouw

Het is begrijpelijk dat sommige beleggers ervoor kiezen hun recente winst te incasseren en te vertrekken, of juist aarzelen nieuw geld te investeren. Wij zien echter goede redenen om de opkomende markten trouw te blijven, en denken dat sommige beleggingen in deze markten aanzienlijke ruimte hebben om te stijgen.

In januari zeiden we dat de opkomende aandelen- en obligatiemarkten sterke rendementen zouden genereren vanwege hun aantrekkelijke waarderingen, nog steeds gezonde fundamentals en positieve technische factoren. Ondanks de jongste rally hebben de aandelen, na vijf zware jaren, de ontwikkelde markten nog steeds niet ingehaald. En hoewel het verschil tussen de koers-winstverhouding van opkomende en ontwikkelde aandelenmarkten is geslonken, bedraagt het nog altijd 23%.

De stijging van de waarderingen maakt het belangrijk kritisch te zijn, risico’s te beperken en markten met opgerekte waarderingen te mijden. Deze zijn in het algemeen meer volatiel, zodat beleggers moeten afwegen of de kans op hoger rendement het extra risico rechtvaardigt. Actief zoeken in alle beleggingscategorieën biedt de flexibiliteit om snel op kansen in te spelen en risico’s te beperken.

Sterkst opkomende obligatiemarkten

Het herstel van de opkomende aandelen- en obligatiemarkten heeft tot een verschuiving van de kansen geleid. Na een daling van 15% vorig jaar zijn in lokale valuta uitgegeven obligaties aantrekkelijker geworden. Brazilië en Indonesië hebben de hoogste reële rente ter wereld terwijl de inflatiedruk afneemt, wat ruimte schept voor renteverlaging. Dat kan de rendementen uit potentiële koersstijgingen en lucratieve coupons opdrijven.

Aan de andere kant is de beleggersconcentratie op sommige opkomende obligatiemarkten behoorlijk hoog, waardoor de effectieve rendementen zijn gedaald tot onder die van obligaties met vergelijkbare rating uit ontwikkelde markten. Zo is de spread van in dollars uitgegeven obligaties van Midden- en Oost-Europese overheden nu veel krapper dan die van Amerikaanse bedrijfsobligaties van dezelfde kredietkwaliteit.

Profiteren van China

Ook in de aandelenmarkten is een verschuiving gaande. In het eerste halfjaar stuwde de voorkeur voor veilige beleggingen de minder volatiele aandelen op. Nu beginnen beleggers koopjes te vinden in de meer cyclische delen van de markt. Een van de redenen is de verbetering in China.

Begin 2016 waren de economische vooruitzichten voor China vrij onzeker. Er waren nog geen tekenen dat de stimuleringsmaatregelen van de beleidsmakers aansloegen, en de producentenprijzen daalden. Inmiddels beginnen de effecten van de stimulering zichtbaar te worden: de economie stabiliseert, het prijszettend vermogen van bedrijven verbetert en de vastgoedmarkt trekt aan. Dit geldt ook voor aandelen die tussen februari, toen ze hun laagste stand in vijf jaar bereikten, en eind september ze 8,8% gestegen zijn.

Omdat de bezorgdheid over de schuldenlast afneemt, presteren vooral Chinese financials en vastgoedaandelen sterk, met tweecijferige winsten in het afgelopen kwartaal. Ook technologiebedrijven die zich op de bloeiende binnenlandse e-commerce markt richten, doen het goed. Sommige blijven waardekansen bieden vanwege hun sterke kasstromen en groeipotentieel. Er zijn naar onze mening nog volop Chinese aandelen met een sterke kasstroom, goede waardering en relatief hoog dividendrendement.

Kentering in Latijns-Amerika

Ook de Braziliaanse en Argentijnse aandelenmarkten doen het goed en zijn tot eind september met respectievelijk 62,9% en 19,5% gestegen. Het macro-economisch beleid in beide landen is verbeterd en ook de torenhoge inflatie is gedaald, zodat de centrale banken de rente kunnen gaan verlagen. Lagere rentes verminderen zowel de leenkosten als de discount op activa in deze markten. Hoewel de economische groei nog op zich laat wachten, beginnen de aandelenmarkten vooruit te lopen op een herstel, wat tot sterke rendementen leidt.

In de opkomende markten als geheel is energie tot dusver de sterkst presterende sector dankzij het herstel van de olieprijzen, die uit het dal van het eerste kwartaal zijn geklommen. Na de inzinking van de olieprijs vorig jaar hebben wereldwijd opererende geïntegreerde energiebedrijven stevige maatregelen genomen om hun kasstromen te versterken. Daardoor kunnen ze dividendrendementen van 6% of hoger bieden terwijl ze op een korting ten opzichte van de toonaangevende wereldwijde oliemaatschappijen handelen.

Met overtuiging beleggen

Beleggingen in opkomende markten bieden aantrekkelijke rendementskansen, maar hebben vaak een verhoogd risico. Naar onze mening moeten beleggers zich richten op high conviction-ideeën die niet afhankelijk zijn van lastig voorspelbare macro-economische risico’s of individuele landen of bedrijven die blootstaan aan bedrijfsspecifieke, politieke of bestuurlijke risico’s.

Deze factoren hebben vaak invloed op de volatiliteit van de bredere opkomende markten. Indices kunnen onbedoelde marktrisico’s veroorzaken omdat ze vaak een hoge concentratie riskantere landen of sectoren bevatten. Een actief beheer kan daarom zinvol zijn om te waarborgen dat het succes van een belegger niet staat of valt met de samenstelling of volatiliteit van de index. Kortom, beleggingen in opkomende markten blijven volop kansen bieden voor beleggers die verder durven kijken dan de benchmarks. Het is niet te laat om die kansen te benutten.

 

Het bericht Is rally opkomende markten bijna voorbij? verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

november 14 14:41 2016 Print dit artikel