James Swanson (MFS): ‘Het was verschrikkelijk’

“De nieuwsberichten in 2016 zijn vooralsnog verschrikkelijk geweest: China implodeert; problemen voor de Europese bankensector; de verwoestende uitwerking van de ontwikkeling van de olieprijs. Het is nog onduidelijk of de vertraging van de wereldwijde economische groei tijdelijk of structureel is en beleggers doen er goed aan om voorzichtig te blijven”, stelt strateeg James Swanson van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS, “maar ik verwacht geen recessie op de korte termijn.”

James Swanson (MFS): 'Het was verschrikkelijk'Er zijn grote zorgen over de Chinese bankensector en de problemen dat het land heeft met de transitie van een export-gedreven economie naar een consumptie-economie. Gelukkig is de meeste Chinese schuld niet in handen van grote internationale beleggers. Een Chinese schulden- of bankencrisis zal pijnlijk zijn, maar zal niet dezelfde doorwerking hebben als de Amerikaanse hypothekencrisis van 2007-2009. Positief is dat de Chinese consumptie groeit op jaarbasis terwijl ook de situatie op de huizenmarkt daar beter wordt.

De Amerikaanse consument, wiens uitgaven belangrijker zijn voor de wereldeconomie dan de hele Chinese economische productie samen, is in januari weer op stoom gekomen. De reële inkomens in de VS stijgen, evenals salarissen en het aantal werkenden, die bovendien meer uren weken.

De geschiedenis leert ons dat een marktcorrectie zoals we deze in 2016 nu hebben gezien niet altijd gevolgd wordt door een recessie. Sinds 1959 zijn er 11 terugvallen geweest in de S&P500 van de omvang die we de afgelopen maanden meemaakte (tussen 10% en 19%). Drie keer eindigde zo’n periode in een recessie, en acht maal dus niet. Daarbij valt ook op dat de koerswinstverhouding in deze 11 perioden rond de 19/20 was terwijl het nu op een meer redelijke 15,5 ligt.

Beleggers moeten afwachtend blijven en de macro-economische data in de grote economieën in de gaten houden de komende maanden. Daaruit kan worden afgeleid of de ergste fase van de huidige crisis gepasseerd is.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 25 15:05 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen