Josh Feinman (DWS): ‘Economie niet in de problemen door financiële klimaat’

Recente economische data laten zien dat het goed gaat met de economie. Toch hebben de financiële markten het moeilijk na een sterke start in 2018.

Josh Feinman (DWS): 'Economie niet in de problemen door financiële klimaat'Is dit na een buitengewoon rustig 2017 een terugkeer naar meer normale marktomstandigheden? Of is deze trend een voorbode van de aftakeling van het financiële klimaat die op zijn beurt de economie kan laten ontsporen? Voor een antwoord op deze vragen, bekijk onderstaande ‘Grafiek van de week’ van de Duitse vermogensbeheerder DWS. Zo zijn er bepaalde overeenkomsten tussen de Goldman Sachs Financial Conditions Index (1) voor de VS en de ISM Manufacturing Index. Omdat het sentiment in het bedrijfsleven niet alleen bepaald wordt door de financiële markten, lopen de twee indicatoren niet helemaal synchroon.

Maar wat is nu de stand van zaken? “Het is zonneklaar dat de rem is gezet op de versoepeling van de financiële omstandigheden”, zegt Josh Feinman, Chief Global Economist van DWS. Hoewel het op juiste wijze meten van de financiële omstandigheden allesbehalve eenvoudig is, wijzen de beschikbare data er vooralsnog niet op dat het veranderende monetaire beleid de economie in problemen heeft gebracht.

Er is bijvoorbeeld een substantiële verdere stijging van de credit spreads of daling van de aandelenkoersen nodig om een fors negatief effect op de economie hebben. De laatste keer dat dit gebeurde, namelijk eind 2015 en begin 2016, zagen we een verslechtering van de financiële omstandigheden. De ISM-index zakte onder de 50 punten wat duidt op een afnemende activiteit. Maar een dergelijk doemscenario is echter nog niet in aantocht.

Josh Feinman (DWS): 'Financiële markten hebben het moeilijk in gunstige economie'

Lees hier het hele artikel

  Categories:
april 09 16:48 2018 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen