Ketish Pothalingam (Pimco): Hoe een Brexit is verwerkt in Britse obligaties

Dat in Britse ponden genoteerde bedrijfsobligaties het begin dit jaar minder goed deden dan bedrijfsobligaties in euro’s en in dollars kwam volgens Ketish Pothalingam van obligatiespecialist Pimco nog niet door onzekerheid over de uitslag van het Britse EU-referendum. Eerder denkt hij dat het destijds kwam door de lagere liquiditeit op de sterlingmarkten. Maar nu de spreads op de bedrijfsobligatiemarkten zijn teruggekeerd naar normalere niveaus, ligt het meer voor de hand dat de vrees voor een Brexit inmiddels wel degelijk in de koersen is verwerkt.

NDUwOTdfQmxvZ182NzB4MzU3X0JyZXhpdF9hbmRfVUtfQ29ycG9yYXRlc19WMi5qcGc=

Pothalingam wijst drie sectoren op de Britse bedrijfsobligatiemarkt aan die het meeste risico lopen wanneer de Britten ervoor stemmen om de Europese Unie te verlaten:

  • Financials
    Van alle sectoren zijn Britse banken het meest gevoelig voor een eventuele Brexit. De belangrijkste risico’s zijn een sterke daling van het bbp en een daling van de huizenprijzen. Bij een brexit zullen de financieringskosten waarschijnlijk stijgen en de kredietgroei verzwakken. Dat gezegd hebbende, denkt hij dat beleggers bij de huidige waarderingen goed voor deze risico’s worden gecompenseerd. Balansen zien er gezond uit, en terwijl de spreads zouden oplopen, moeten de sterkste namen in staat zijn om op korte termijn een verkoopgolf te weerstaan.
  • Nutsbedrijven
    De risico’s van een brexit voor de nutssector lijken onvoldoende in de koersen te zijn verwerkt. Als bij een stemming voor een vertrek uit de EU vragen over de Schotse onafhankelijkheid opnieuw opleven, kan onzekerheid over de toekomstige regelgeving ertoe leiden dat de kredietbeoordelaars de kredietstatus van bepaalde bedrijven verlagen. Vanwege deze risico’s, gecombineerd met de sterke afhankelijkheid van nutsbedrijven van de Britse binnenlandse markt, blijft de obligatiespecialist op zijn hoede.
  • Non-food detailhandel
    Ook de non-food detailhandel ziet er kwetsbaar uit. De meeste producten worden geïmporteerd en een zwakkere pond sterling zou de inkoopkosten opdrijven. Tegelijkertijd kunnen de uitgaven aan non-food en luxegoederen teruglopen als gevolg van de algemene onzekerheid en de daarbij horende daling van het bbp.

Moet je vanwege de kwetsbaarheden van deze sectoren de Britse bedrijfsobligaties geheel vermijden? In het geheel niet, vindt Pothalingam: “Wij vinden dat Britse bankleningen beleggers een goede compensatie voor de risico’s bieden. Bovendien zijn er andere sectoren en bedrijven waarvoor een brexit positieve effecten kan hebben. Neem bijvoorbeeld voedingwinkels, waar beleggers worden beloond met ruimere spreads (zowel voor investment grade als voor bijna investment grade), of bepaalde exporteurs. Dit vergt een selectieve aanpak, waarbij bepaalde sectoren en uitgevende partijen een zwaardere weging krijgen als de risicovergoeding passend lijkt. Op portefeuilleniveau kan het betekenen dat posities in ondernemingen die het meest kwetsbaar zijn voor een eventuele brexit moeten worden afgedekt, bijvoorbeeld door ponden sterling te verkopen, of Britse staatsobligaties te kopen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juni 15 07:36 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen