‘Kijk naar de toekan, eekhoorn en knobbelden’

Ooit zat Collins (foto) hoog in de boom bij fondshuis Fidelity. Nu heeft ze het bedrijf Honeybee Capital, en adviseert ze beleggers over de inrichting van processen. Haar benadering heet biomimicry. De centrale vraag hierin: wat zou de natuur doen?

Ze schreef hierover het boek The Nature of Investing. Fondsnieuws vroeg haar om concrete voorbeelden waar beleggers hun voordeel mee kunnen doen.

1) De toekan

De toekan kennen we in Nederland vooral als het langs snelwegen prijkende logo van een bekende motelketen, maar het is ook een vogel uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Zijn grote snavel heeft niet alleen als functie op te vallen, maar dient er tevens voor om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Zo kan hij zich op een efficiënte manier aanpassen aan zijn omgeving zonder een vleugel te hoeven uitslaan.

Een val waar beleggers regelmatig inlopen, is impulsief reageren. Ze gaan bijvoorbeeld meer handelen als de volatiliteit in markt toeneemt. Dit is niet altijd verstandig’, zegt Collins. Op voorhand automatische stabilisatoren inbouwen is daarom haar devies, bijvoorbeeld door bij het aangaan van een positie een koop- en een verkoopdoel stellen.

‘Hiermee dwing je jezelf op gezette tijden te bedenken of je analyse nog opgaat of dat je moet bijstellen.’ 

2) De eekhoorn 

De eekhoorn legt in goede tijden voorraden aan voor de barre tijden die volgen. Hij verstopt op verschillende plekken beukennootjes en eikels. Hierbij selecteert hij zelfs op houdbaarheid, wijst Collins. Gedroogde exemplaren blijven tot het eind van de winter goed. Verse eet hij als eerste op. 

Beleggingsfondsen doen iets soortgelijks. Ze herschikken en -verpakken beleggingstitels zoals aandelen en obligaties in hapklare portefeuilles. Risico’s kunnen zo worden gespreid. Maar meer is niet altijd beter. De eekhoorn moet de verstopplekken kunnen onthouden. Eindeloos herverdelen en -pakken is tegennatuurlijk.

Voor diversificatie heb je geen duizenden aandelen nodig. Dat er meer beleggingsfondsen zijn die in Amerikaanse aandelen belegen dan er beursgenoteerde bedrijven zijn, lijkt Collins ‘een verkeerde dimensie’.

3) De knobbelden

De knobbelden komt voor in de Amerikaanse staten Californië en Oregon. Naast gewone dennenappels, groeien er aan deze boom ook exemplaren die zich pas openen om hun zaden los te laten na blootstelling aan vuur. Zo kan de den zich na een bosbrand voortplanten. 

De les die een belegger hieruit kan trekken, is om altijd iets achter de hand te hebben. In de privésfeer kunnen dit zaken zijn als een afbetaald huis of iemand die je om hulp kan vragen. Maar ook in een portefeuille kunnen bepaalde beleggingen dienen als onwrikbare rotsen in de branding.

Collins adviseert om dicht bij huis te beleggen in een bedrijf dat je goed kent en dat zal voortbestaan zelfs als de wereld eromheen instort.

Dit artikel staat in het Fondsnieuws-magazine ‘Assetmanagement als reddingsboei’.

Meer achtergronden op Fondsnieuws: 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juni 16 22:34 2016 Print dit artikel